Sport

Djokovic mot Murray i Paris

Novak Djokovic tackade publiken efter att ha nått sin fjärde final i Franska mästerskapen. Kommer första segern i söndagens final mot britten Andy Murray?
Novak Djokovic tackade publiken efter att ha nått sin fjärde final i Franska mästerskapen. Kommer första segern i söndagens final mot britten Andy Murray?

Det är den enda grand slam-titel han saknar.På söndagen får tennisens världsetta Novak Djokovic en fjärde chans att komplettera prisskåpet med en titel i Franska mästerskapen.Eller så blir Andy Murray första britt sedan Fred Perry att segra på Roland Garros-gruset.

29-årige Novak Djokovic krossade österrikaren Dominic Thiem i raka set i semifinalen: 6–2, 6–1, 6–4. Serben är nu framme i sin sjätte raka i grand slam-sammanhang och 20:e totalt, på vilka han har elva vinster.

– Jag spelade min bästa tennis så här långt i turneringen. Jag har nått dit jag drömmer om varje år: i finalen på Roland Garros, sade Djokovic.

Om han tar hem Franska mästerskapen så blir han åttonde man genom tiderna att vinna samtliga grand slam-turneringar; Australian Open, Franska Mästerskapen, Wimbledon och US Open.

Regerande mästaren ute

På andra sidan nätet på söndag väntar andraseedade Andy Murray, som besegrade den schweiziske fjolårsmästaren Stan Wawrinka med 6–4, 6–2, 4–6, 6–2.

29-årige Murray har vunnit såväl US Open (2012) som Wimbledon (2013) och har varit i final fem gånger om i Australian Open. Men nu väntar första finalen i Paris – och dessutom blev han första britt sedan Bunny Austin att ta sig dit. Om Murray vinner mot Djokovic blir han första britt sedan Fred Perry att bli mästare i Paris.

– Jag visste att om jag skulle kunna vinna i dag så skulle det krävas en av mina bästa grusmatcher någonsin. Stans resultat här de senaste åren är fantastiska, sade Murray.

Fördel Djokovic

Han fortsatte:

– Jag är otroligt stolt. Jag trodde aldrig att jag skulle nå finalen här. Jag har alltid haft det jobbigt på grus, men de senaste åren har jag faktiskt haft några av mina bästa resultat på det underlaget.

Djokovic har vunnit 23 av de totalt 33 mötena med Murray – i grand slam-sammanhang är ställningen 7–2 till serben. Duon har mötts fem gånger på grus, Djokovic har vunnit fyra av dem – men Murray det senaste: 6–3, 6–3 i finalen i Rom i maj.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset