Sport Sport-topp

Djokovic och Murray i drömfinal

Andy Murray.
Andy Murray.

Det blir en drömfinal i Australian Open mellan världens två bästa tennisspelare.Men blir det fjärde gången gillt för Andy Murray i Melbournemötet med Novak Djokovic, eller tar världsettan sin sjätte titel?

Den brittiske världstvåan Andy Murray är framme i sin femte final i Australian Open. Aldrig tidigare har han vunnit, de tre senaste gångerna (2011, 2013 och 2015) har Novak Djokovic varit honom övermäktig.

– Förhoppningsvis är det min tur nu. Det är mycket som är viktigt att tänka på när man möter världsettan som spelat så väldigt bra här. Jag ska gå igenom min spelplan noga och försöka spela så bra jag kan, säger Murray i segerintervjun efter semifinalen.

Det blev en oerhört tuff uppgift för Murray i semifinalen – den hårtslående, servestarke och 13-seedade kanadensaren Milos Raonic höll emot i över fyra timmar och segersiffrorna skrevs till 4–6, 7–5, 6–7, 6–4, 6–2.

Murray räddades delvis av att Raonic fick problem med ljumsken som hämmade honom i slutet av matchen.

Höggravid fru

Skotten har knappt två dygn på sig att återhämta sig till finalen. Novak Djokovic vann sin semifinal, mot Roger Federer, redan på torsdagen. Den gick också betydligt snabbare eftersom Djokovic inte tappade mer än tre game i de två första seten och till slut vann med 3–1 i set.

Det är inte bara tidigare möten (21–9 till Djokovic), återhämtningen och Djokovics överlägsenhet i årets matcher i Melbourne som talar emot Murray. Britten har haft så mycket annat att tänka på de senaste veckorna. Hans fru Kim Sears är höggravid och ska föda parets första barn om några veckor. Och svärfadern och tennistränaren Nigel Sears kollapsade under adepten Ana Ivanovics match för några dagar sedan och fick föras till sjukhus.

Kamp mot sig själv

Den serbiske världsettan Novak Djokovic står i en klass för sig i tennisen just nu. I de senaste sju grand slam-turneringarna har han gått till final i sex och vunnit fyra.

Och i Australian Open är han svårslagen efter att ha vunnit fyra gånger de fem senaste åren.

Han säger att den största kampen på banan är den mot honom själv.

– Det är så många som spelar bra, så det viktigaste blir kampen mot dig själv, om du kan hantera pressen att möta någon av de bästa om en stor titel. Det är så mycket känslor inblandade och man måste pusha sig själv med positiva tankar, säger Djokovic enligt AFP.

Vinner Djokovic på söndag tar han sin elfte grand slam-titel och tangerar därmed Rod Laver och Björn Borg.