Sport Sport-topp

Djokovic till final igen

Novak Djokovic är klar för final i Melbourne.
Novak Djokovic är klar för final i Melbourne.

Novak Djokovic kan bli den förste manlige tennisspelaren att vinna Australian Open sex gånger.Världsettan är klar för final i Melbourne efter att ha utklassat Roger Federer med 3–1 i set.

Det stod 22–22 i inbördes möten mellan de två tennisgiganterna inför semifinalen i Australian Open. Men serben Djokovic satt i förarsätet efter att ha vunnit fem av åtta möten med schweizaren i fjol, bland annat Wimbledonfinalen.

Och Djokovic fullkomligt krossade Federer i de två inledande seten i semifinalen i Melbourne. Federer servade inte bra och vann bara tre game. Seten var avklarade på bara 54 minuter.

– Det var otroliga set, men jag visste att det var nödvändigt mot Roger som spelat bra i turneringen och bara hade tappat ett set inför semifinalen, säger Djokovic i segerintervjun på banan.

– Jag kom ut med hög intensitet, var koncentrerad och spelade i det närmaste perfekt.

Servade bättre

Federer förklarade efter matchen att rytmen och tajmingen inte var så bra inledningsvis. Men i det tredje setet kom Federer tillbaka och vann med 6–3 efter en 45 minuter lång duell.

– Han servade bättre och förtjänade att vinna det tredje setet, säger Djokovic i en intervju med Eurosport.

I det fjärde höll spelarna jämna steg tills Djokovic bröt Federers serve och till slut vann med 6–3.

Trivs i Melbourne

Söndagens final är Djokovics 19:e i grand slam. Djokovic har tio grand slamtitlar, varav fem i Australian Open där han är regerande mästare.

– Jag brukar spela bra här. Och det var här jag vann min första grand slam-titel, och de minnena kommer alltid tillbaka när jag kommer hit, säger Djokovic som förklaring till framgångarna i Melbourne.

I söndagens final möter han antingen Andy Murray eller Milos Raonic som spelar sin semifinal under fredagen.

– Jag är på höjden av min tenniskarriär och ska bara njuta av varje tillfälle på banan, säger Djokovic.