Sport Sport-topp

Djokovic vidare efter rysare

Novak Djokovic, höger, skakar hand med Gilles Simon efter att han besegrat fransmannen i Australian Opens åttondelsfinal.
Novak Djokovic, höger, skakar hand med Gilles Simon efter att han besegrat fransmannen i Australian Opens åttondelsfinal.

Världsettan Novak Djokovic blev hårt pressad av fransmannen Gilles Simon – men vann till slut en fyra och en halv timme lång femsetsrysare i Australian Open-tennisen.– Jag är bara glad att jag tog mig igenom det här, sade Djokovic.

Den serbiske världsettan hade långa stunder en riktigt motig match och stod för uppseendeväckande 100 egna misstag.

– Han kontraslår, förmodligen bäst av alla på touren. Han fajtades och spelade väldigt bra. Det var fysiskt väldigt tufft, sade Djokovic som vann med 6–3, 6–7 (5–7), 6–4, 4–6, 6–3.

I kvartsfinalen ställs han mot sjundeseedade Kei Nishikori, japanen som besegrade Djokovic i semifinal i US Open 2014.

– Vi har mötts många gånger i stora turneringar. Jag förlorade mot honom i US Open så jag hoppas att jag kan få ned antalet egna misstag i statistiken, sade Djokjovic.

På damsidan blir kvartsfinalmötet mellan världsettan Serena Williams och ryskan Maria Sjarapova en repris på förra årets final som amerikanskan vann.

– Det hade jag ingen aning om. Jag har inget att förlora, vi kommer båda att göra vårt bästa. Det blir kul, sade Williams som hävdar att hon aldrig bruka titta på turneringslottningen i förväg.

Williams besegrade oseedade ryskan Margarita Gasparjan, med 6–2, 6–1. Sjarapova vann med 7–5, 7–5 över Belinda Bencic, Schweiz.

Rick Rycroft/AP/TT
Japanen Kei Nishikori är klar för kvartsfinal i Australian Open efter seger över Jo-Wilfried Tsonga från Frankrike.