Nyheter Sverige Sverige-topp

Djur plågas under transport från EU

Kor utsätts för svårt djurplågeri under transporter till Turkiet. Arkivbild.
Kor utsätts för svårt djurplågeri under transporter till Turkiet. Arkivbild.

Nötkreatur som fraktas från EU till Turkiet utsätts för svårt lidande under transporterna, helt emot EU: regler, visar videofilmer från en djurrättsorganisation.– Det är rena helvetesförhållanden, säger den svenske veterinären Johan Beck-Friis till SVT.

Djurrättsorganisationen Eyes on animals har under fem år granskat gränskontrollerna mellan Bulgarien och Turkiet och funnit av 70 procent av djurtransporterna till Turkiet strider mot EU:s regler.

Organisationens videofilmer visar uttorkade och helt utmattade djur i alltför trånga transportutrymmen, utan ventilation, mat och vatten. Djur står på varandra och när en ko dör lämnas kadavret kvar. En ko förlöses med kejsarsnitt och får sedan halsen avskuren – allt utan bedövning.

– Det är helt förfärliga, hemska bilder, grovt djurplågeri. Dessutom bryter det mot ett antal av EU:s djurtransportregler, säger Beck-Friis till SVT Nyheter.

Hundratals mil

En del av bilarna har kört över 400 mil från olika EU-länder. Djuren halalslaktas i Turkiet och charkprodukterna säljs sedan i en rad EU-länder.

Sveriges veterinärförbund har skrivit till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och uppmanat honom att agera på EU-nivå. Till TT säger Bucht på måndagskvällen att så kommer att ske.

– Jag kommer att ta upp dessa grava missförhållanden med mina jordbruksministerkolleger i Bryssel vid nästa möte. Detta kan inte få fortsätta, säger han.

Inte från Sverige

Bucht säger att han fram till nu varit ovetande om det djurplågeri nötkreaturen utsätts för.

– Jag vet inte varför berörda myndigheter inte gjort kontroller och det är därför jag ska ta upp frågan.

Bucht påpekar att det inte går några djurtransporter från Sverige till Turkiet.

– Det är andra länder som är berörda. Men givetvis kan det komma produkter tillbaka från Turkiet till Sverige och på det sättet berörs svenska konsumenter. Det är bra att konsumenterna uppmärksammas på missförhållandena, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset