Sport

Djurgården kopierade "guldstart"

Djurgården hoppas på tre nya poäng mot Falkenberg. Arkivbild.
Djurgården hoppas på tre nya poäng mot Falkenberg. Arkivbild.

Hemmapremiären blev en enda stor fest.I och med 5–0 mot Falkenberg följer Djurgården mönstret från guldåret 2003 – den senaste gången laget inledde fotbollsallsvenskan med två segrar.– Det är 28 matcher kvar så det är dumt att spekulera men det är gött med en bra start, sade Mathias Ranégie som satte tvåan på straff.

Två omgångar in i allsvenskan 2016 lever Djurgården upp till sin slogan: "Stockholms stolthet".

Ja, bättre än så. Tack vare två övertygande triumfer toppar laget tabellen på bättre målskillnad än de övriga två fullpoängarna IFK Göteborg och Jönköpings Södra.

Det gick snabbt och enkelt i hemmapremiären inför 15 314 åskådare på Tele2 Arena. Två tidiga mål knäckte Falkenberg och Djurgården kunde springa ifrån till 5–0.

"Mådde dåligt"

Det såg så bra ut att supportrarna började sjunga om SM-guld.

– Jag förstår dem faktiskt. Vi vinner och håller nollan mot Örebro och sedan dunkar vi in fem mål här, sade Mathias Ranégie.

Det meriterade nyförvärvet frågade ordinarie straffskytten Kevin Walker om han fick ta straffen som gav 2–0. Först sade Walker nej.

– Men så tänkte jag att det kanske kunde vara bra i långa loppet. Jag mådde lite dåligt personligen men kände att jag kunde bjuda på det. Jag fick skruva in en boll i stället, sade lagkaptenen.

Ja, Walker fick sin revansch från hörnflaggan. Han slog in 4–0 direkt i mål och satte bollen på Omar Colleys panna till 5–0.

Övriga mål var en frukt av samarbetet mellan rappe vänsterbacken Elliot Käck och tvåmålsskytten Sam Johnson.

– Vi har börjat i rätt ände. Vi gör jobbet för varandra, täcker ytor och fyller på i offensiven. Vi njuter av den positiva energin samtidigt som vi vet att det är ett långt lopp, sade Walker.

Mår bra

Djurgården dominerade matchen totalt och såg ut att må så bra som lag som gör mål och vinner matcher ofta gör. Det var smågulligt när Tim Björkström klappade om Alexander Faltsetas som tack för att han täckte upp i högerförsvaret och när Omar Colley gav Marcus Hansson en high five efter att mittbackskollegan nickat bort en boll från det farliga området framför overksamme målvakten Kenneth Höie.

– Det är ett riktigt bra gäng, bra go. Pelle och de andra har gjort ett bra scoutingjobb. Nu suger vi i oss det här i kväll. I morgon klappar vi varandra på axeln och kör stenhårt igen, sade Walker.

Vid sidlinjen stod tränaren Pelle Olsson och njöt.

– Fantastiskt bra. Vi fick en bra start och förvaltade det väl. Det här bygger självförtroende men det är en lång serie och det handlar om att upprepa bra prestationer – att göra om tricket, sade han.

Läs också