Nyheter Sverige Sverige-topp

Djurhållare ska ha vanvårdat häst

Två djurhållare polisanmäls för djurplågeri efter att ett sto fick nödslaktas. Arkivbild.
Två djurhållare polisanmäls för djurplågeri efter att ett sto fick nödslaktas. Arkivbild.

Länsstyrelsen i Dalarna har polisanmält två djurhållare för djurplågeri.Ett sto ska ha stått på tre ben i minst en månads tid, på grund av en skada, och fick sedan nödslaktas.

Länsstyrelsen fick in en anonym anmälan i slutet av april. Vid en kontroll hittades stoet med ett svullet bakben som hon inte kunde stödja på, och synliga revben, skriver Dalarnas Tidningar.

Stoet hade varit dåligt i ett par månader, uppgav då en av djurhållarna, men att hon blivit bättre och att hon fått medicin efter telefonkontakt med veterinär. Länsstyrelsen uppmanade en av djurhållarna att kontakta veterinär inom fyra dagar och flytta stoet till en sjukbox med liggyta.

Efter de fyra dagarna meddelade djurhållaren att stoet hade nödslaktats på inrådan av veterinär.

Länsstyrelsen tycker att stoet utsatts för otillbörligt lidande och skriver i anmälan att "hon med största sannolikhet haft sådana smärtor som inte gjort det möjligt för henne att ta sig mellan foder och vatten samt att hon inte kunnat vila ordentligt", uppger tidningen.

Länsstyrelsen anser också att djurhållarna inte borde ha nöjt sig med telefonkontakt med veterinär utan skulle ha kallat ut en veterinär på plats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset