Utbildning Nyheter Sverige

Doktorand gripen för gifthandel

En 27-årig doktornad vid Uppsala universitet misstänks för förberedelse till spridande av gift. Arkivbild.
En 27-årig doktornad vid Uppsala universitet misstänks för förberedelse till spridande av gift. Arkivbild.

En doktorand från Uppsala är gripen för försök till grov utpressning och förberedelse till spridande av gift. Amerikanska FBI ska ha varit med vid tillslaget.– Han vill inte svar på några frågor, säger Christer Nordström på polisen.

En 27-årig doktornad vid Uppsala universitet misstänks för försök till grov utpressning, brott mot lagen om krigsmateriel och förberedelse till spridande av gift.

Mannen ska under 1,5 års tid ha bedrivit näthandel med droger och giftiga preparat. Ett av de farliga ämnena finns med på "lista 1" om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel.

27-åringen kom till Sverige 2012 och misstänks ha skickat ett gift som använts vid en utpressning.

Efter omfattande spanings- och utredningsarbete som började hösten 2015 greps mannen i sin bostad på onsdagsförmiddagen.

Det är oklart hur 27-åringen ställer sig till misstankarna.

– Han sitter anhållen och har förhörts men han vill inte svara på några frågor. Han kommer att förhöras på kvällen igen med sin försvarare. Jag kan inte gå in på några detaljer kring själva brottsmisstankarna, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen, till TT.

Polisen har haft ett nära samarbete med Uppsala universitet. Enligt uppgifter till Expressen var tre utredare från amerikanska FBI med vid tillslaget mot den brottsmisstänkte.

– Jag vet att man har haft kontakt med myndigheter utomlands men den uppgiften känner jag inte till, säger Christer Nordström till TT.

Under onsdagen har polisen genomfört husrannsakningar på flera platser för att säkra bevis.