Utbildning Nyheter Världen Sverige

Doktorand häktad för gifthandel

Den misstänkte mannen som häktades i dag är doktorand vid Uppsala universitet. Arkivbild.
Den misstänkte mannen som häktades i dag är doktorand vid Uppsala universitet. Arkivbild.

En doktorand från Uppsala har häktats för försök att pressa den tjeckiska staten på pengar samt näthandel med droger och gift.– Han förnekar brottsmisstankarna, säger hans advokat Bengt-Göran Hugosson.

Den 27-årige mannen, som är tysk medborgare, greps i sin bostad i onsdags efter ett spaningsarbete som började under hösten 2015, i samarbete med FBI och tjeckiska myndigheter.

Mannen är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegranden, för försök till grov utpressning, brott mot lagen om krigsmateriel och förberedelse till spridande av gift.

2012 kom han till Sverige för att arbeta som doktorand inom ett naturvetenskapligt ämne på Uppsala universitet. Under 1,5 års tid misstänks han ha bedrivit näthandel med droger och giftiga preparat.

– Det ämne det handlar om som rör brott mot krigsmateriellagen är det dödliga ämnet ricin, säger kammaråklagare Henrik Söderman, vid Internationella åklagarkammaren.

Ämnet finns med på "lista 1" om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel.

27-åringen ska även ha hotat att sprida gifter vid ett utpressningsförsök.

– Han ska ha skickat utpressningsbrev till en företrädare för tjeckiska staten med hot om att sprida gifter bland allmänheten där. Han ville ha pengar, men fick aldrig några, säger Söderman.

Det är oklart om 27-åringen har fått tag i de olika ämnena genom sin tjänst som doktorand.

– Det är en sådan fråga som ingår i den utredning som vi håller på med, säger Söderman.