Nyheter Sverige

Doktorn: Så ofta ska du helst byta disktrasa

Disktrasan är ofta en bakteriehärd.
Disktrasan är ofta en bakteriehärd.

Disktrasan är en bakteriebomb som gömmer allt från e-coli till salmonellabakterier. Så undviker du att kontanimera hela köket – och dig själv.

Tar du för vana att torka upp rå köttsaft med din disktrasa? Sluta med det. I disktrasor samlas en mängd bakterier som du riskerar att smitta hela köket med när du torkar av ytor. Får du i dig dessa bakterier riskerar du att bli matförgiftad, speciellt nu under rötmånaden.

– Mellan 300 000 och 500 000 uppskattas bli matförgiftade varje år. Jag skulle säga att det är den mänskliga faktorn som gör att vi bli matförgiftade, säger doktor Susanne Saarinen till TV4.

Extra försiktiga ska vi vara nära vi torkar skärbrädor och ytor där vi hanterat rått kött.

– Spiller man köttsaft ska man absolut inte torka upp med disktrasan utan använda papper i stället, säger Susanne Saarinen.

LÄS MER: Så undviker du att dina handdukar blir smittohärdar

Hur ofta ska man byta disktrasa då?

– Jag tycker helst att man ska byta disktrasa fler gånger i veckan, men det är få som gör det.

Saknar man tid eller pengar att lägga på nya disktrasor finns det en annan mer miljövänlig lösning – att koka dem. Då ökar du även livslängden på dem samtidigt som du slipper den illaluktande stanken som i bland kan uppstå.

– Det man kan göra är att tvätta trasan i vatten som är minst 60 grader varmt, säger Susanne Saarinen.

LÄS MER: Professorn: Slätrakade har mer bakterier i ansiktet än skäggiga​

Mer om Hälsa