Sport

Dokumentär ska tysta golf-tvivlare

Anna Nordqvist förbereder sig för ännu en tävling tillsammans med sitt team. Arkivbild.
Anna Nordqvist förbereder sig för ännu en tävling tillsammans med sitt team. Arkivbild.

Är golf verkligen en sport?De som fortfarande tvivlar på svaret kan se tv-dokumentären "Golf to Rio", som har premiär på söndag.

– Jag tror inte många inser att vi tränar sex-åtta timmar om dagen. Det blir lite mer acceptans när folk får se hur hårt vi jobbar. Det är viktigt för golfen att golfen ses som idrott, säger Anna Nordqvist till TT.

Det är filmmakaren Mattias Brännholm som i nästan fem år följt Henrik Stensons och Anna Nordqvists väg fram till OS i Rio.

Förutom att man får se Henrik Stenson i något så ovanligt som kortbyxor så innehåller filmen allt från "flöden i rörelseschemat", "20 nycklar och bara ett lås" samt, framför allt, en insyn i hur mycket tid de faktiskt lägger ner på sin satsning.

– Jag tycker det är kul att golfen får den här typen av uppmärksamhet. Golfen kommer säkert aldrig bli en folkkär sport som friidrott, simning eller skidor, så är det bara. Tyvärr måste vi ju vara bosatta i USA, för där spelar världens bästa. Därför blir det extra kul att få dela med sig med sin resa, att folk får ta en del av våra satsningar, säger Nordqvist.

Den en timme långa dokumentären sänds på TV10 klockan 20.00 på söndag.