Nyheter Sverige

Dolt innehåll en fara för allergiker

Dolt mjölkprotein hittades i tolv procent av produkterna som undersöktes, vanligast var att den fanns i bageriprodukter eller choklad. Arkivbild.
Dolt mjölkprotein hittades i tolv procent av produkterna som undersöktes, vanligast var att den fanns i bageriprodukter eller choklad. Arkivbild.

Uppemot vart tionde livsmedel är felmärkt och kan innehålla ingredienser som många är allergiska mot, det visar en analys från Livsmedelsverket som har kontrollerat märkningen av totalt 351 livsmedelsprodukter. Bland annat hittades omärkt mjölkprotein i tolv procent av produkterna, vanligast var att det fanns i choklad och bageriprodukter.

– Vi tycker det är väldigt alarmerande och det måste få någon form av konsekvens. Ur patienternas synvinkel så är det helt oacceptabelt. Det här är blir ett enormt merarbete för den som är allergisk, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och allergiförbundet.

Hon tycker att Livsmedelsverket borde ta krafttag och göra fler kontroller samtidigt som hon uppmanar företagen att bli noggrannare. En person med allergi kan reagera med olika symtom med allt från klåda i munnen till att i värsta fall få en allergisk chock.