Nyheter Sverige

Dom: Cannabisodlare inte i nöd

En man döms till villkorlig dom och fängelse efter att ha odlat och brukat cannabis i syfte att lindra sina smärtor efter en olycka. Arkivbild.
En man döms till villkorlig dom och fängelse efter att ha odlat och brukat cannabis i syfte att lindra sina smärtor efter en olycka. Arkivbild.

För att lindra sina svåra smärtor efter en olycka odlade och brukade mannen cannabis. En handling i en nödsituation ansåg tingsrätten, som tidigare friade honom. Hovrätten däremot väljer att döma mannen – nöden var inte tillräckligt akut.

– Jag har inga som helst skäl att ifrågasätta vad han säger om sin livssituation och den smärtproblematik han lyfter fram. Den är naturligtvis svår, men inte tillräckligt akut för att det ska motivera avsteg från det av lagstiftaren anvisade sätt att komma tillrätta med den här typen av problematik, säger tf hovrättsassessor Marcus Karlberg till TT.

Svea hovrätt dömer därför den 37-årige mannen till villkorlig dom och dagsböter, som omräknat uppgår till 11 700 kronor.

Inget hjälpte

I förhör har mannen berättat att han efter en olycka haft svåra smärtor som han förgäves försökt lindra på laglig väg. Till slut vände han sig till narkotikan. Västmanlands tingrätt friade mannen då den ansåg att han "får anses ha befunnit sig i en nödsituation" och konstaterade att "hans handlande kan inte anses oförsvarligt".

Hovrätten däremot anser alltså att nödsituationen inte var tillräckligt akut för att mannen ska kunna frias från brott.

– I min mening är det här inte särskilt kontroversiellt. Det har prövats fall tidigare där exempelvis folk med reumatism har gjort liknande. Så det är inte prejudicerande på det sättet, säger Marcus Karlberg.

Överklagar

Den dömda mannen säger till SVT Nyheter att han är besviken över domen.

– Jag har gjort allt och om det som jag gått igenom inte innebär fara för liv och hälsa, så vet jag inte vad. Och vilken skada har jag orsakat? Vem har blivit drabbad av det brott jag begått? säger mannen till SVT Nyheter.

Mannens advokat säger till SVT att domen kommer att överklagas till Högsta domstolen.