Nyheter Världen

Dom i Breivik-målet på onsdag

Terrordömde Anders Behring Breivik under rättegången som hölls i en iordningsställd rättsal i fängelset i Skien, där han avtjänar sitt straff.
Terrordömde Anders Behring Breivik under rättegången som hölls i en iordningsställd rättsal i fängelset i Skien, där han avtjänar sitt straff.

Domen i målet som handlar om massmördarens Anders Behring Breiviks förhållanden i högsäkerhetsfängelset där han avtjänar sitt straff faller på onsdagen, meddelar tingsrätten i Oslo.

Breivik har stämt norska staten och hävdar att villkoren som han avtjänar sitt straff under kränker de mänskliga rättigheterna.

Staten medger att reglerna är stränga, men anser ändå att de är inom ramen för Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Under rättegången framkom att Breivik är för sig själv 22–23 timmar per dygn. Sedan gripandet ska han ha blivit undersökt naken flera hundra gånger och fått handfängsel påsatt vid omkring 3 000 tillfällen, rapporterar NTB.

Statens advokater avvisar helt att Breiviks mänskliga rättigheter kränkts och att han skadats under isoleringen.

– Uppgörandet som Anders Behring Breivik har visat i rätten är ett hån mot rättsstaten som tagit hans sak på allvar, sade advokat Adele Metheson Mestad i sin slutplädering enligt NTB

Hon syftade bland annat på att Breivik inledde rättegången med att göra en nazihälsning.

Breivik dömdes i augusti 2012 för att ha mördat 77 människor och skadat ett stort antal andra på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo i juli 2011.