Utbildning Nyheter Sverige

Dom mot skolläkare river upp sår

Över 20 barn utnyttjades av en skolläkare i Falun. I morgon kommer domen. Arkivbild.
Över 20 barn utnyttjades av en skolläkare i Falun. I morgon kommer domen. Arkivbild.

Ett 20-tal barn ska ha utnyttjats – nu väntas domen mot den misstänkte skolläkaren i Falun.Händelsen har berört många på orten och nya sår riskerar att rivas upp. Men för de barn som utsatts finns goda chanser att gå vidare.

Skolläkaren i Falun misstänks ha utnyttjat sin position för att i smyg kunna filma barn och framställa barnpornografi. Han ska också ha begått två sexuella övergrepp mot sovande pojkar i sin bostad. På torsdag får han sin dom i Falu tingsrätt.

Flera av de drabbade familjerna har sedan härvan uppdagades behövt krisstöd från kommunens socialtjänst.

– När man förstod att "mitt barn har blivit filmat" drog det igång mycket tankar. Man behövde hjälp att sålla och förstå och få ett stöd för att ta sig igenom det här och hjälpa sitt barn vidare, säger Magnus Nordahl, sektionschef för barn och familj på Falu kommun.

Allvarliga konsekvenser

Hela orten har påverkats av det inträffade. Många har kopplingar till de drabbade och vet vem läkaren är.

– Reaktionen har varit bestörtning. Till skolläkaren ska man kunna gå och känna sig helt trygg. Och så händer det här. Det är klart att det ställer till oro, säger barn- och utbildningschef Jonatan Block.

Händelser som dessa kan få allvarliga konsekvenser för barn, enligt Åsa Landberg, barnpsykolog med mångårig erfarenhet.

– Det handlar mycket om att man blivit lurad. Är det dessutom i en förtroendesituation är risken att man inte enbart tappar tilliten till den här personen utan till vuxna och omvärlden i allmänhet, säger hon.

Att ha varit utsatt för övergrepp innebär en allvarlig risk för den psykiska hälsan. Det är till exempel vanligt att man är mer ledsen, har sämre självförtroende och ångest.

Men det finns stora möjligheter att gå vidare. Att omgivningen stöttar och visar att det som hänt är fel räcker för många ganska bra.

– Barn behöver känna att människor står på deras sida och inte på något sätt nedvärderar dem på grund av det som hänt. Eftersom det är så skuld- och skamförknippat är det viktigt att få höra att "det var inte mitt fel", säger Åsa Landberg.

Stänga kapitlet

Domen kan riva upp nya sår, men också fungera som ett avslut i positiv bemärkelse för de drabbade.

– En del kan ha svårt att bearbeta händelser fullt ut innan domen avkunnas. För många är det viktigt att få något som gör att man kan stänga igen kapitlet, säger Åsa Landberg.

Läkaren kunde begå brott under flera år utan att upptäckas.

– Vi har följt våra rutiner och inte fått några varningssignaler. Det är jättesvårt att säga att vi kunde ha gjort på något annat sätt, samtidigt som vi har fullt ansvar för att det har hänt, säger Jonatan Block.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset