Sport Sport-topp Nyheter

Domen mot Pistorius skärps till mord

Domen mot den sydafrikanske löparstjärnan Oscar Pistorius, som sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp, har skärpts till mord.

– Det här är en mänsklig tragedi av Shakespeare-proportioner, sade domaren Eric Leach när han läste upp beslutet, som ändrar domen från vållande till annans död till mord.

Den nya domen i Sydafrikas högsta appellationsdomstol innebär sannolikt betydligt hårdare påföljd för Pistorius. Domaren lämnar dock över till en annan domstol att besluta om straff, och datum för det är ännu inte satt. Minimistraffet för mord är 15 år i fängelse även om det finns utrymme för domarna att ge en mildare dom.

Uppsåt att döda

Pistorius sitter för tillfället i husarrest. Han dömdes i september förra året till fem års fängelse men blev villkorligt frigiven efter ett år.

Åklagarna har hela tiden hävdat att Pistorius hade uppsåt att döda flickvännen, som tagit skydd på toaletten.

Tidigare ansåg inte rätten att det fanns tillräckligt med bevis för att Pistorius var medveten om att det var flickvännen som var i badrummet när han sköt genom dörren. Pistorius har sagt att han agerade i självförsvar då han trodde det var en inbrottstjuv i badrummet, ett argument som rätten nu förkastar.

– Offrets identitet är inte relevant för skuldfrågan, sade domaren.

Lättade anhöriga

Rätten ifrågasätter också varför Pistorius inte hade skjutit några varningsskott.

– Det hör till sunt förnuft att förstå att sannolikheten är hög att personen bakom dörren dör när skotten avfyras, säger domaren enligt BBC.

Reeva Steenkamps far säger till en lokal tv-station att han är lättad över domstolens beslut, som han ser som rättvist.

Pistorius familj lämnar inga kommentarer mer än att man ska låta sina jurister se över domen och besluta hur man ska gå vidare i processen.