Nyheter Ekonomi Sverige

Domstol stoppar "aktiva bakterier"

Arla måste sluta marknadsföra produkter med begreppet "aktiva bakterier". Arkivbild.
Arla måste sluta marknadsföra produkter med begreppet "aktiva bakterier". Arkivbild.

Det var fel av Arla Foods att marknadsföra mjölkdrycker och yoghurtprodukter med begreppet "aktiva bakterier", slår förvaltningsrätten i Stockholm fast i en dom.

Tidigare har Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm förbjudit den aktuella marknadsföringen för produktgruppen Arla Wellness. Det beslutet överklagade Arla Foods till förvaltningsrätten som nu har fastställt nämndens beslut.

Utifrån en EU-förordning konstaterar förvaltningsrätten att Arla Foods brukat ett otillåtet hälsopåstående. Att marknadsföra en produktgrupp som hälsosam (wellness) med "aktiva bakterier" antyder felaktigt ett samband mellan intag av produkterna och hälsa, resonerar domstolen.

Annika Strömberg, hälsokommunikatör på Arla Foods, påpekar att produkterna innehållit andra hälsosamma ingredienser som kalcium och vitamin D.

– Förvaltningsrätten har bara tittat på aktiva bakterier i kombination med varumärket Wellness och inte tagit hänsyn till hela produkten.

Arla Foods säljer inte längre produkter under varumärket Wellness. Däremot marknadsförs så kallad balansyoghurt med "aktiva bakterier".

TT: Tänker ni fortsätta att använda "aktiva bakterier" för någon produkt?

– Vi har inte helt tagit ställning till det än. Det får vi ta beslut om nu när den här domen har kommit, svarar Annika Strömberg.