Sport

Donna spurtade ner världsmästaren 

Norske världsmästaren Papagayo E var storfavorit i årsdebuten på lördagen. Men det räckte bara till en tredjeplats mot två svenska hästar i högform. Donna di Quattro vann säkert före Allaballakaitoz efter en fantomspurt.– Hon har utvecklats fint i vinter, sade segerkusken Björn Goop.

Två gånger om året körs Unionstravet, på Momarken i Norge och på Färjestad i Sverige, med gemensamt V75-spel. Lördagens största stjärna var utan tvekan Papagayo E som vann VM på Yonkers-banan i New York i fjol. Med svenske toppkusken Ulf Ohlsson i sulkyn.

I år är siktet inställt på att vinna Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj.

In i första kurvan forcerades Allaballakaitoz till spets av Peter Untersteiner. Efter 500 meter kom Papagayo E upp snett utvändigt om ledaren.

– 400-500 meter kvar kändes han fortfarande stark och jag trodde vi skulle kunna vara med och kriga om segern. Men på upploppet blev Papagayo lite trött. Jag är dock helt nöjd med hans prestation i årsdebuten, hästen kändes fin, sade Ulf Ohlsson.

Mitt på upploppet hade Peter Untersteiner en bra segerkänsla. Allaballakaitoz hade slagit favoriten. Men han hade inte räknat med Donna di Quattro som kom med en raketspurt från tredjepar utvändigt. Det är inte särskilt vanligt att ett sto besegrar hingstarna i högsta klassen.

– Hon har tävlat bra i Frankrike och loppen har gjort henne bättre. Vi fick en ganska bra position i dag från spår åtta och hon avslutade väldigt bra, sade Björn Goop.

Tränaren Tomas Malmqvist var väldigt nöjd med sitt toppsto som fick 250 000 kronor för vinsten. På tre starter i år har hon sprungit in lite över 700 000 kronor.

– Donna di Quattro gör ju sällan ett dåligt lopp, men hon har haft en väldigt fin form sedan ifjol höst. Jag trodde att tempo (1.13/1 000 meter) var för lågt för att hon skulle kunna vinna men det bet väldigt bra för henne över upploppet, sade Jägersrotränaren.

Donna di Quattro är en riktig järnlady. Hon debuterade redan i augusti som tvååring. Hon har varit med i flera stora årgångsfinaler som Oaks, Stochampionatet och derbystoet.

– Hon är väldigt envis och det är nog en bra egenskap för att lyckas. Nu siktar vi på gulddivisionsfinalen på Solvalla den 2 april. Sedan får vi se, sade Tomas Malmqvist.

Veijo Heiskanen har förädlat många ordinära hästar till stjärnor. Tyske Fridericus är ytterligare en som kom i träning i slutet av september i fjol. Heiskanen fattade genast tyckte för femåringen och nu kom tredje segern i femte starten.

I början av upploppet hade Fridericus långt fram till täten men Heiskanen var inte orolig.

– Jag kände direkt att vi skulle hinna fram när jag vred ut honom. Det här är en jäkla häst, jag tror han kan utvecklas till en elithäst, sade Åbytränaren.