Sport

Dopningsrykten inför VM-finalen

Att Sverige mer eller mindre körde över Ryssland i gruppspelsmatchen betyder inte ett dugg till söndagens troliga VM-final.Ryssarnas dominans de senaste åren har lett till rykten om dopning.– Men jag som har spelat i Ryssland vet ju samtidigt hur otroligt hårt de tränar, säger anfallsstjärnan Christoffer Edlund.

Rysk friidrott är avstängd från alla internationella tävlingar och riskerar att missa OS i sommar. Den internationella antidopningsorganisationen Wada hävdar att fusket har varit sanktionerat av den ryska regeringen med Vladimir Putin i spetsen.

Även inom bandysporten går snacket.

Men där finns det inga bevis.

– Det blir ju lätt som att man låter som dåliga förlorare, men klart att det snackas en del. Men jag som har spelat i Ryssland vet ju samtidigt hur otroligt hårt de tränar, vilket tempo det är på träningen och hur mycket spel de tränar. Jag kände mig bra tränad när jag åkte dit, men fick ju kämpa. Tog man inte en åkning i maxfart så fick man inte bollen. Och det hände inte bara en gång, utan varje gång. Klart de då orkar i 90 minuter i en finalmatch, säger Christoffer Edlund.

Semifinal först

Visst, semifinalerna mot Finlands respektive Kazakstan ska spelas först, men med tanke på lagens överlägsenhet under veckan i Uljanovsk vore allt annat än en finalrepris mellan hemmanationen Ryssland och Sverige en sensation.

Sverige har förlorat de tre senaste VM-finalerna, trots ledning i alla tre – och total rysk nedbrytning i andra halvlek.

Det, tillsammans med utklassningen i VM-finalen 2008, har gjort att det slängs en hel del subtila dopningsanklagelser i luften.

Målvakten Andreas Bergwall – som spelat tre år i Dynamo Kazan – vet inget, men anar.

– Om vi tar alla andra sporter som börjar komma fram nu så tycker jag, utan att säga för mycket, att man kan ställa en motfråga: Tror du bandyn är ren om ingen annan är det? sade han i VSK-podden.

"Hört en del"

Daniel Berlin väljer en mer diplomatisk väg och påpekar att ett bevis för det skulle vara att spelarna dopningstestas regelbundet.

– Jag har spelat där i två år, och klart man hört en del. Men det har varit otroligt små marginaler som avgjort de där finalerna, det får man inte glömma, säger Berlin.

Semifinalen mot Finland spelas på lördagen och den troliga finalen mot Ryssland på söndag.

Sverige utklassade Finland i VM-premiären (9–1) och är storfavorit inför lördagens semifinal i Uljanovsk. När Finland besegrade Vitryssland i kvartsfinalen var det faktiskt lagets första vinst i årets VM.