Sport Sport-topp

Drömlottning för IFK Göteborg

IFK Göteborgs Tobias Hysén vet nu vilket som blir nästa hinder i jakten på Europa League-gruppspelet. Arkivbild.
IFK Göteborgs Tobias Hysén vet nu vilket som blir nästa hinder i jakten på Europa League-gruppspelet. Arkivbild.

De slapp såväl storlaget Sjachtar Donetsk som serie A-motstånd.Nu står bara ett lag från en spökstad i Azerbajdzjan mellan IFK Göteborg och ett Europa League-gruppspel.– Gör vi två bra matcher så har vi en bra chans, säger IFK-tränaren Jörgen Lennartsson till GT efter att hans lag lottats mot Karabach FK.

IFK Göteborg slog på torsdagen ut finländska HJK Helsingfors via 2–0 på bortaplan (som innebar 3–2 totalt i dubbelmötet) i Europa League-kvalet.

Och efter fredagens lottning står det klart att laget lottas mot Karabach från Azerbajdzjan i den allra sista kvalomgången. Skulle IFK Göteborg – som är det sista svenska hoppet i årets europeiska cupspel – lyckas ta sig förbi även det azeriska hindret så väntar gruppspel i Europa League.

– Vi är underdogs, men känner att vi har en bra chans om vi gör två bra prestationer, säger Lennartsson.

Slapp Sjachtar Donetsk

IFK Göteborg var oseedat och kunde, utöver Karabach, ha lottats mot det ukrainska storlaget Sjachtar Donetsk, tjeckiska Sparta Prag, israeliska Maccabi Tel-Aviv, belgiska Gent eller det italienska serie A-laget Sassuolo – så det azerbajdzjanska motståndet var nog något av en drömlottning för göteborgarna.

– Det fanns lag som publikt hade varit mer attraktiva och logistiskt bättre. Kaspiska havet är ju långt in i Asien. Rent sportsligt är detta exempelvis bättre än Sjachtar som spelat mycket i Champions League, säger Lennartsson.

Karabach FK kommer ursprungligen från Agdam, men på grund av Nagorno-Karabach-konflikten – som förvandlade Agdam till en spökstad – så spelar laget sedan 1993 sina hemmamatcher i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Slog ut Gefle 2013

Det azeriska mästarlaget, som ännu inte inlett ligaspelet, kvalade till Champions League där de först slog ut F91 Dudelange från Luxemburg innan de åkte ut på grund av bortamålsregeln mot tjeckiska Viktoria Plzen (1–1 totalt), vilket i stället ger laget chansen till playoffspel mot IFK Göteborg i Europa League-kvalet.

– De kommer via Champions League-kval och är ett seedat lag. När man är ickeseedade som vi är slår man ur underläge, säger Lennartsson.

Sensommaren 2013 slog Karabach FK ut allsvenska Gefle ur Europa League-spelet via 2–0 på bortaplan och 1–0 hemma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset