Teknik Nyheter Sverige

Drönare hjälper jakten på försvunna

Med drönare i luften går sökandet efter försvunna personer allt fortare, enligt organisationen Missing People. Arkivbild.
Med drönare i luften går sökandet efter försvunna personer allt fortare, enligt organisationen Missing People. Arkivbild.

Med drönare i luften går sökandet efter försvunna personer allt fortare.Men organisationen Missing People vågar inte satsa fullt ut på hjälpmedlet förrän frågetecken om lagar och regler rätats ut.

Runt om i landet har det flugit drönare under Missing Peoples sökinsatser de senaste åren. I lokalföreningarna finnas ofta personer som har såväl drönare som kunskap om hur de får användas.

– De är välkomna till insatserna så länge de har alla nödvändiga tillstånd som krävs, och vi hjälper till att avgränsa sökområdet, säger Peder Schillerström, en av Missing Peoples grundare, till TT.

Avvaktar

Sökorganisationen hoppas att ännu fler drönare lyfter på sikt. Men det finns orosmoln på himlen.

– Vi avvaktar en större satsning på grund av de lagändringar som eventuellt är på gång. Detta kan drabba föreningen om vi gör för stora satsningar samtidigt som lagarna förbjuder användandet helt, säger Schillerström.

Just nu pågår en statlig utredning som rör möjligheter att kameraövervaka. Regeringen vill bland annat att utredaren undersöker om lagen behöver förändas för att vara bättre anpassad till den tekniska utvecklingen på området, till exempel när det gäller kamerautrustade drönare. I dagsläget beskris det som oklart huruvida kameraövervakningslagen kan tillämpas på ny teknik.

Mer effektivt

Öppna områden som åkrar och gräspartier är platser där drönarna gör sökinsatsen mer effektiv, enligt Peder Schillerström.

– Där är det mycket enklare att använda drönare i stället för skallgångskedjor. Ett område som drönare söker av på fem minuter tar tre, fyra timmar för en grupp på 15 personer.

Visionen för Schillerström är att etablera en resursgrupp inom Missing People med omkring tio frivilliga drönarägare i varje län.

– Det skulle göra att vi snabbt har tillgång till drönare. Vi ser det som en möjlighet att rädda fler liv i sökinsatser där det är bråttom att hitta försvunna personer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset