Teknik Nyheter Världen

Drönare till hjälp vid katastrofer

Drönare används för att hjälpa till i räddningsarbetet efter naturkatastrofer. Bild ur en video som en drönare tog i Nepal efter jordbävningen förra året. Arkivbild.
Drönare används för att hjälpa till i räddningsarbetet efter naturkatastrofer. Bild ur en video som en drönare tog i Nepal efter jordbävningen förra året. Arkivbild.

Från att främst ha används av militärer har drönare de senaste åren varit till stor nytta vid räddningsarbete vid naturkatastrofer.Men användandet av drönare är inte helt oproblematiskt.

Det var inte bara helikoptrar som surrade i luften i Nepal efter den kraftiga jordbävningen förra året. Förutom att skicka vattenreningsutrustning, filtar och tält bidrog organisationer och länder även med drönare.

Drönarna användes förutom i räddningsarbetet med att kartlägga skadade kulturföremål och förstörda hem. Efter tyfonen Haiyan i Filippinerna 2013 har drönare på liknande sätt använts för att se vilka områden som är mest utsatta för naturkatastrofer och i Papua Nya Guinea och Bhutan har de levererat vaccin och medicin.

Väcker frågor

– Det fina med drönare är att de är billiga, lätta att använda och att människor snabbt kan lära sig att använda dem, så det finns ingen anledning att utländska hjälparbetare ska behöva ta sig till katastrofområden med fallskärm, säger Faine Greenwood, drönarforskare vid Harvard Humanitarian Initiative.

Men användandet av drönare väcker också frågor och oro, exempelvis om hur närgångna bilder från dem kan komma att användas. I Nepal var det heller inte reglerat hur drönare fick användas i en katastrofsituation, vilket innebar huvudbry för den redan hårt ansträngda regeringen.

– Drönare var en extra börda för oss. Det fanns inga restriktioner för dem. De flög överallt men de gav ingen återkoppling till regeringen. Det var svårt att kontrollera dem, säger Yardav Koirala, tjänsteman vid Nepals bostadsdepartement.

Vill ha uppförandekod

Patrick Meier har grundat ett nätverk för användare av drönare vid katastrofområden. Han hoppas att världens länder ska komma överens om en uppförandekod för drönaranvändande vid katastrofer.

– Det är inte hjärnkirurgi. Det funkade bra i Vanuatu förra året (efter cyklonen Palm), när det var ett fantastiskt samarbete mellan militären, regeringen, hjälporganisationer och flygtrafikledarna, säger han.