Nyheter Världen

Dramatisk ökning av dödsstraff

Antalet avrättningar i världen är det högsta på 25 år, enligt Amnesty International. Arkivbild.
Antalet avrättningar i världen är det högsta på 25 år, enligt Amnesty International. Arkivbild.

Antalet avrättningar i världen kan vara det högsta på ett kvarts sekel, enligt Amnestys uppgifter. Det stora frågetecknet är Kina, som sannolikt är det land där flest människor avrättas.

Inte på 25 år har så många människor i världen avrättats som under 2015, visar Amnesty Internationals årssammanställning. I fjol ökade antalet avrättade med över 50 procent.

Då har den Londonbaserade människorättsorganisationen ändå inte räknat med Kina, som håller dödsstraffen hemliga, men där tusentals människor sannolikt har avrättats, enligt rapporten. Till största delen är det – förutom Kina – Pakistan, Iran och Saudiarabien som står för avrättningarna.

– Vi ser utvecklingen som jätteoroande, säger Ami Hedenborg, talesperson och pressekreterare för Amnesty Sverige, till TT.

Förklaringen till ökningen är inte att rapporteringen om dödsstraff har förbättrats, påpekar hon.

– Tyvärr är det tvärtom. Mörkertalet är stort. Vi får fortfarande inte siffror från många länder, som Nordkorea, men heller inte fullständiga siffror från avkunnade dödsdomar i Iran och Saudiarabien, säger Ami Hedenborg.

Rättegångar med tortyr

Iran avrättade minst 977 människor under 2015, jämfört med 743 året före. De flesta är dömda för knarkrelaterade brott. Iran är också ett av få länder där även barn kan dömas till döden.

I Pakistan avrättades över 320 människor, det högsta antal Amnesty noterat för landet. Efter terrordådet i Peshawar återinförde Pakistan dödsstraff mot terrorister, ett straff som sedan har använts även för andra brott, mest för mord. Flera länder som har dödsstraff har det för flera olika brott, exempelvis knark, korruption och äktenskapsbrott.

– Bakom dödsstraffen ligger ofta rättegångar med tortyr som leder till falska erkännanden, säger Ami Hedenborg.

Även om det inte finns några siffror för Kina, så bedöms landet inta den föga smickrande förstaplatsen för antalet verkställda dödsdomar. I fjol började Kina ändra i sin statslagsstiftning och ta bort några av de brott som kan ge dödsstraff.

– Men det är ännu 46 brott som i Kina kan ge dödsstraff. Landets fortsatta hemlighetsmakeri kring dödsstraff gör det omöjligt att bekräfta någon förbättring, betonar Ami Hedenborg.

Fler länder avskaffar dödsstraff

Trots all dyster statistik finns det hopp, betonar Ami Hedenborg. Totalt 25 länder genomförde dödsstraff förra året. För tio år sedan var motsvarande antal 39, påpekar hon.

I bland annat Madagaskar och i Kongo-Brazzaville avskaffades nyligen dödsstraffet och i USA minskar dödsstraffen.

– Inget samband finns mellan dödsstraff och lägre brottslighet. Dödsstraffen slår i stället mot utsatta grupper, som diskriminerade etniciteter. I USA har till och med delstater som har dödsstraffet kvar ett högre antal mord än andra, säger Ami Hedenborg.