Nyheter Världen

Dramatiska protester i Milwaukee

Kravallpolis möter demonstranter på gatorna i Milwaukee i Wisconsin, efter att polis skjutit ihjäl en 23-årig svart man.
Kravallpolis möter demonstranter på gatorna i Milwaukee i Wisconsin, efter att polis skjutit ihjäl en 23-årig svart man.

Tegelstenar, flaskor och skott ven i luften för andra dygnet i rad i Milwaukee i Wisconsin, i protest mot polisens dödsskjutning av en 23-årig beväpnad man.

Minst två skottskadade fördes på måndagen till sjukhus, enligt nyhetskanalen CNN. Lokala medier, bland dem tidningen Milwaukee Journal Sentinel, rapporterar att en person skadats allvarligt. Nyhetsvideos visar på dramatisk ödeläggelse, bland annat en helt utbränd bensinstation, i kvarteren i norra Milwaukee där protesterna bröt ut.

Bränder och gripanden

Det var i lördags som en polispatrull stoppade en bil med två män i. Männen flydde till fots, och under jakten sköt polis ihjäl en av dem, en 23-åring som var beväpnad.

Vapnet han bar ska ha anmälts som stulet i mars och stadens polischef uppger att 23-åringen hade gripits flera gånger tidigare, skriver Milwaukee Journal Sentinel. Den dödes syster ger CNN en kontrasterande bild av en ung basketspelare med gymnasieexamen.

– Han skulle ha gripits, om något. . . Vi vill att alla ska känna vår sorg, säger systern Kimberly Neal.

Nationalgardet i beredskap

Kort efter de dödliga skotten intog demonstranter gatorna för vad som blev en intensiv protest mot det polisvåld gentemot svarta som uppmärksammats i USA de senaste åren. Frågor om övervåld och den komplexa relationen mellan landets svarta och USA:s poliskår har fått stor uppmärksamhet under den pågående valrörelsen i USA. En federal utredning som justitiedepartementet lett har påvisat rasism hos bland annat polisen i Ferguson i Missouri, där den svarte och obeväpnade tonåringen Michael Brown sköts ihjäl 2014.

I Milwaukee greps under natten till söndagen minst 17 personer samtidigt som sex butiker satte i brand och fyra poliser skadades, enligt public servicebolaget NPR. Några timmar senare satte stadens borgmästare Tom Barrett delstatens nationalgarde i beredskap.

"Värsta platsen"

Söndagskvällen började i mer försonlig stämning. Människor samlades på gatorna för att tända ljus och hedra den döde och frivilliga städade upp. Men under natten startade kravallerna igen, om än i mindre skala.

– Ingen kan förneka att vi har problem, problem med rasistiska förtecken. . . Den här delen av Milwaukee har blivit den värsta platsen i hela landet för afroamerikaner att bo på, säger lokalpolitikern Kalif Rainey till CNN.

Jeffrey Phelps/AP/TT
Kravallpolis möter demonstranter på gatorna i Milwaukee i Wisconsin, efter att polis skjutit ihjäl en 23-årig svart man.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset