Nyheter Världen

Drottningen dementerar brexit-stöd

Drottning Elizabeth II. Arkivbild.
Drottning Elizabeth II. Arkivbild.

Drottning Elizabeth vill att Storbritannien ska lämna EU. Dagens "exklusiva" uppgift i tidningen The Sun vållade viss uppståndelse i öriket, och hovet drog i gång dementimaskinen.

Utan att nämna tidningens namn förklarar hovet att det är neutralt inför folkomröstningen om det brittiska EU-medlemskapet, som ska hållas i sommar. Landet är djupt splittrat i frågan, och opinionsmätningar tyder på att det ungefär är lika många som vill stanna kvar i EU som dem som vill lämna, vilket ibland kallas brexit.

The Sun citerar en anonym källa som uppger sig ha bevittnat en het ordväxling mellan drottning Elizabeth och förre biträdande premiärministern och "passionerade" EU-anhängaren Nick Clegg, i samband med en lunch i Windsor castle. Drottningen ska ha sagt att hon tycker att EU är "på väg i fel riktning". Uppläxningen av Clegg ska ha pågått en tid och förstummat övriga gäster, rapporterar BBC.

"Nonsens"

Clegg kallar uppgifterna för "nonsens", och hovet har lämnat in ett klagomål till ordföranden i Press Standards Organisation, ett slags motsvarighet till Allmänhetens pressombudsman i Sverige.

En talesman för hovet bekräftar att klagomålet gäller dagens förstasidesnyhet i The Sun.

Tidningen återger även en tidigare konversation som den nu 89-åriga statschefen haft för "några år sedan" med brittiska parlamentariker. Den kunde enligt tidningen inte lämna något utrymme för tvivel om drottningens "passionerade känslor" inför Europa.

The Suns politiska chefredaktör Tom Newton Dunn säger att tidningen inte skulle ha publicerat uppgifterna om de inte kommit från två av varandra oberoende men "oklanderligt" placerade källor.

Han säger att drottningen måste befinna sig "ovanför striden" men tilläger:

– Om hon har en åsikt om brexit, har då inte väljarna en rätt att få veta vilken den är", frågar han.

Kirsty Wigglesworth
Nick Clegg. Arkivbild.

Läs också