Nöje Nyheter

Drottningen firar 90 i dagarna tre

Drottning Elizabeth och prins Philip under fredagens tacksägelsegudstjänst som hölls för att högtidlighålla drottningens 90-årsdag. På fredagen fyllde dessutom prins Philip 95 år.
Drottning Elizabeth och prins Philip under fredagens tacksägelsegudstjänst som hölls för att högtidlighålla drottningens 90-årsdag. På fredagen fyllde dessutom prins Philip 95 år.

Den brittiska drottningen Elizabeth fyllde nyligen 90 och nu är det dags för hennes officiella födelsedag. I tre dagar hyllas monarken av sina undersåtar och programmet är så späckat att en viss oro för hur den omvittnat plikttrogna drottningen ska orka lätt infinner sig.

Huvudpersonen själv såg i alla fall strålande pigg ut när hon Klädd i kanariegul dräkt med matchande hatt anlände till fredagens tacksägelsegudstjänst i St Paul's Cathedral i London. Vid sin sida hade hon maken prins Philip – som själv fyllde aktningsvärda 95 på fredagen.

Paret firar i år 68 års äktenskap.

Programmet för firandet är välfyllt. Dag ett hölls alltså en tacksägelsegudstjänst med hundratals dignitärer, dag två är det de väpnade styrkorna som hyllas och dag tre högtidlighålls välgörande insatser. Dessutom ska det bland annat hållas högtidlig lunch, gatufest och traditionsenlig militärparad.

Årsbarn med drottningen är den världsberömde naturfilmsnestorn och zoologen David Attenborough, och det var han som i kyrkan fick äran att läsa en dikt, "Reflections of the Passing of the Years" (ungefär: Reflektioner över tidens gång) av Michael Bonds – också han en 90-åring.

Omkring 2 000 personer närvarade under gudstjänsten. Bland dessa övriga brittiska kungligheter, premiärminister David Cameron och Londons nye borgmästare Sadiq Khan.

Drottningens riktiga födelsedag var den 21 april, men sedan 250 år tillbaka har brittiska monarker också haft en officiell födelsedag.

Jenny Goodall /AP/TT
Den brittiske naturfilmaren David Attenborough läste en dikt för drottning Elizabeth när hennes 90-årsdag högtidlighölls på fredagen St Paul's Cathedral i London.
Ben Stansall /AP/TT
Storbritanniens drottning Elizabeth och prins Philip på väg in till tacksägelsegudstjänsten i St Paul's Cathedral i London.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset