Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

Dubbelt så många drunknade barn

Badmästare Eric Holmsten lär andraklassare på Rågsvedsskolan att simma på simhallen på Actic Högdalen i Stockholm. Eric Holmsten lär även grupper med nyanlända i 15–16-årsåldern att simma.
Badmästare Eric Holmsten lär andraklassare på Rågsvedsskolan att simma på simhallen på Actic Högdalen i Stockholm. Eric Holmsten lär även grupper med nyanlända i 15–16-årsåldern att simma.

Antalet drunknade barn fördubblades förra året jämfört med året innan. Trots att det är skolans ansvar att se till att barnen lär sig simma erbjuder många skolor inte simskola, enligt Mona-Lisa Wernesten, Svenska Livräddningssällskapet.

Under fjolåret drunknade 13 barn, dubbelt så många som föregående år. Olyckorna skedde utomhus och brist på tillsyn var den vanligaste orsaken bakom dem, enligt Anders Wernesten, ansvarig för vattensäkerhet vid Svenska Livräddningssällskapet. De flesta av barnen som drunknade var pojkar, några av dem var nyanlända.

– Många nyanlända är vana vid att alla vuxna tar ansvar för varandras barn, medan man i Sverige ofta bara tittar till de egna barnen, säger Mona-Lisa Wernesten, utbildningsansvarig vid Svenska Livräddningssällskapet. Generellt har barn i dag sämre kondition än förr vilket gör att det kan ta längre tid att lära sig simma, påpekar hon.

"Har blivit affär"

Numera finns garantisimskolor som erbjuder barn att lära sig simma under en termin. Flera charterbolag lockar också med simundervisning för barnen i poolen på den resort där familjen semestrar.

– Det ligger en fara i att det har blivit en affär i detta. Det finns en föreställning om att barnen kan lära sig simma jättefort. Men det krävs åtminstone fyra terminer för att träna motorik och utveckling, säger Mona-Lisa Wernesten.

Hedvig Mossvall, konceptansvarig vid resebolaget Apollo som erbjuder simskola för barn under semesterresor, betonar att de inte lovar att barnet lär sig simma under resan.

– Men vi erbjuder barnen ett sätt att öva och till exempel komma över vattenskräck, säger hon.

Skolan ansvarig

Enligt läroplanen är det skolans ansvar att lära barnen simma. Från vilken årskurs simundervisningen ska börja är upp till varje skola, men i årskurs sex ska alla elever kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg, och ha teorikunskaper i bad- och isvett. De som inte klarar detta får inte godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa.

– Ändå har inte alla skolor simundervisning. Tyvärr finns en stor okunskap och alla rektorer vet inte om detta. De kanske tycker att barnen får göra detta på sin fritid, säger Mona-Lisa Wernesten.

Enligt Anders Wernesten nöjer sig en del skolor med att skicka hem en lapp till föräldrarna med frågan om barnet är simkunnigt.

– Om det sedan används som underlag för betygsättning i idrott är vi ute på hal is, säger han.

Fredrik Sandberg/TT
– Jag tycker det är lite svårt att simma. Det svåra är att hålla balansen, säger Chelsea Nunchen, 8 år. Badmästare Eric Holmsten hjälper henne att simma lugnt.
Fredrik Sandberg/TT
Chelsea Nunchen, 8, får flyt på simningen.
Fredrik Sandberg/TT
Som en del av en nollvision att inget barn ska drunkna satsar Svenska Livräddningssällskapet på att stötta 300 sommarsimskolor i landet och utbilda 40 nya simskollärare.
Fredrik Sandberg/TT
Skolan har ansvar för att lära barn simma. Det är upp till varje skola att bestämma från vilken årskurs, men för att få betyg i idrott i årskurs sex ska alla elever kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.
Fredrik Sandberg/TT
Hur lång tid det tar att lära sig simma beror förstås på individen, men det kan handla om omkring tio terminer, enligt Eric Holmsten.