Sport

Dubbla förstapris till Gareth Boko

Per Lennartsson hade inte vunnit ett enda V75-lopp under 2015 innan lördagens tävlingar på Jägersro. I storloppet Svensk Uppfödningslöpning var det proppen ur bakom Gareth Boko. Tvååringen fick nosen först i mål efter en härlig slutstrid om förstapriset på 700 000 kronor.– En väldigt stark prestation, sade Lennartsson.

Gareth Boko var klar favorit i största tvååringsloppet efter en imponerande insats i uttagningen. I bagaget hade han även två imponerande vinster på Solvalla.

Men Gareth Boko var ute på sin första långa resa vilket kan innebär problem för en orutinerad ung häst. Per Lennartsson skippade övernattning för sin häst genom att starta resan redan kl 05.00 till Malmö.

Jägersrobanan var också en ny bekantskap för Gareth Boko, som fick avancera i tredjespår redan på sista långsidan. In på upploppet kom trion Chocolate Gold, Racing Mange och Gareth Boko sida vid sida.

– Även om han vann så flöt inte travet perfekt för honom. Jag fick sitta och passa honom i sista kurvan. Därför var det väldigt starkt av honom att vinna. Man kan väl säga att Gareth vann loppet år mig. Det är förstås jätteroligt att vinna ett storlopp som Uppfödningslöpningen eftersom jag tränat hästen hela tiden, sade Per Lennartsson.

Överlycklig ägare

Ägaren Darko Stancovic var överlycklig efter vinsten som gav dubbla förstapris – 1,4 miljoner kronor.

Stankovic deltog i Premiechansen som innebär dubbla förstapris i de klassiska svenska unghästloppen.

– Det känns otroligt, ungefär lika fantastiskt som när man fick sitt första barn, jublade han.

För Per Lennartsson var det en betydelsefull seger. Han har kommit tillbaka efter ett par dåliga år och byggt upp ett mycket intressant stall. Där finns tio tvååringar samt 23 ettåringar av bästa kvalitet.

– Det har varit ett par tyngre år men jag vet vad jag kan och har aldrig tvivlat på att komma tillbaka. Nu har vi drygt 60 hästar i stallet och framtiden är ljus.

Arazi Boko vann igen

Racing Mange travade utvändigt ledande Chocolate Gold och var bara slagen med några centimeter. Joakim Lövgren kunde inte köra riktigt för fullt över upploppet och Racing Mange förlorade nog segern på det.

Stora förlorare var också Chocholate Gold (trea) och Undine (fyra) som fajtades i början på spets i 1.09-fart.

I Gulddivisionen (V75-3) tog Arazi Boko en ny seger med Christoffer Eriksson i sulkyn. Ekipaget satt i spets större delen av loppet.

– Hästen var fantastiskt fin i dag. Nu blir det två lopp till på hemmaplan innan vi siktar mot Frankrike, berättade tränaren Henrik Södervall.