Sport

Dubbla guld till Whitlock

Britten Max Whitlock överraskade och tog OS-guldet i fristående. Han vann även bygelhäst.
Britten Max Whitlock överraskade och tog OS-guldet i fristående. Han vann även bygelhäst.

Två guld på mindre än två timmar.Den brittiske gymnasten Max Whitlock blev söndagens olympier i Rio de Janeiro med segrar i både fristående och bygelhäst.

Whitlock, 23, skrev brittisk gymnastikhistoria med sitt guld i herrarnas fristående i en final som inramades av dramatik av sällan skådat slag.

Det bjöds på en närmast fulländad brittisk uppvisning, en brasiliansk medaljdubbel med glädjetårar, ett japanskt favoritfall – och dubbla amerikanska jättemissar.

Förhandsfavoriten Kenzo Shirai, Japan, hade ett svårare program än konkurrenterna. För svårt, skulle det visa sig. Ett par olyckliga landningar och stapplande steg gjorde att 19-åringen fick nöja sig med en fjärdeplats.

Max Whitlock, som redan tagit brons i herrarnas mångkamp, gjorde en nästan perfekt insats på mattan. Hans eleganta skruvar och volter belönades med 15,633 poäng, vilket var 0,10 poäng mer än tvåan Diego Hypolito från Brasilien.

Hypolito och hans landsman Arthur Mariano, bronsmedaljör på 15,433 poäng, grät och skrattade om vartannat när det stod klart att finalens två sista deltagare – amerikanerna Jacob Dalton och Samuel Mikulak – gjort för många grova missar för att utmana om medaljerna.

Efter prisutdelningen var det dags för Whitlock att ta sig upp på bygelhästen. Whitlock, regerande världsmästare i disciplinen, hade både ork och koll på nerverna och vann före landsmannen Louis Smith. Amerikanen Alexander Naddour tog hand om bronset.

På damsidan dominerar Simone Biles, USA. Den 19-åriga stjärngymnasten siktar på att vinna fem guld i Rio och tog på söndagen sitt tredje när hon vann hoppfinalen i överlägsen stil. Med sina 15,966 poäng var Biles 0,713 poäng före ryskan Maria Paseka, som i sin tur var 0,037 poäng före bronsmedaljören Giulia Steingruber från Schweiz.

Tidigare under OS har Biles vunnit guld i mångkamp och i lagtävlingen.

Söndagens sista gymnastikguld – i damernas barr – hamnade hos ryskan Alija Mustafina, som vann före Madison Kocian, USA, och Sophie Scheder, Tyskland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset