Nyheter Världen Sverige

Dubbla id-kontroller ger tågkaos

Polispatruller gör id-kontroll vid station Hyllie, den första tågstationen på den svenska sidan efter Öresundsbron. Sverige införde tillfälliga gränskontroller den 12 november. ARKIVBILD.
Polispatruller gör id-kontroll vid station Hyllie, den första tågstationen på den svenska sidan efter Öresundsbron. Sverige införde tillfälliga gränskontroller den 12 november. ARKIVBILD.

Mitt i jultrafiken drabbas resenärer över Öresund av dubbla id-kontroller – samtidigt överväger det danska tågbolaget DSB att stoppa trafiken över gränsen om personalen tvingas ta ansvar för att passagerare har rätt id-handlingar i fickan.

– Det är ingen bra lösning att stoppa trafiken. Det är en alldeles för viktig förbindelse för att det ska bli stopp. Alla transportörer ställs inför en svår situation, men vi måste vara lite lösningsorienterade, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef hos Skånetrafiken, till TT.

Var tjugonde minut rullar det oftast in ett Öresundståg på Köpenhamns flygplats med destinationen Sverige. Normalt står det stilla för av- och ombordstigning i någon minut innan det rullar genom tunneln och över Öresundsbron.

Tågkaos väntar

Men när Sverige planerar att förstärka gränskontrollen under julveckan ändras allt. Färre avgångar. Förseningar. Överfulla tåg. Tågbyten. Id-kontroll i flygplatsterminalen. Knappt 9 000 personer tågpendlar över bron varje dag. Totalt görs över 31 000 tågresor över bron per dygn.

I veckan ska folketinget behandla den danska regeringens lagförslag om möjligheten att införa tillfälliga gränskontroller och att transportörer i så fall bär ansvaret för att kontrollera id-handlingar. Men i ett remissvar förklarar DSB att man inte är redo att hantera uppgiften, rapporterar Danmarks Radio.

Överväger tågstopp

Tågbolaget påpekar att personalen varken har utbildning eller erfarenhet för att göra kontrollerna. Om folketinget klubbar igenom förslaget överväger alltså DSB att tillfälligt stoppa trafiken över bron.

Med den egna integrationsministerns ord får Danmark den stramaste asylpolitiken av alla grannländer. Men det kommer troligen inte att påverka läget i Sverige så mycket om det inte också införs gränskontroller, enligt Urban Hilding, omvärldsanalytiker på Migrationsverket. Han konstaterar att Danmark relativt sett varit oattraktivt för asylsökande under många år.

– Effekterna kan inte bli så jättestora, eftersom de redan ligger på en låg nivå, säger han till TT.

Däremot skulle troligtvis en gränskontroll i Danmark få större betydelse i Sverige. Anledningen: Tyskland är attraktivare för flyktingar än Danmark. Sannolikt kommer då fler att försöka ta sig direkt från Tyskland till Sverige med färja.