Sport

Dubbla positiva besked för Kujovic

IFK Norrköpings anfallare Emir Kujovic kom med i EM-truppen.
IFK Norrköpings anfallare Emir Kujovic kom med i EM-truppen.

En plats i EM-truppen och en ny manager han bara tänker gott om.Det var mer än en vanlig onsdag mitt i veckan för IFK Norrköpings anfallare och skyttekung Emir Kujovic.– Det händer mycket grejer. Kul! säger han

Det är inte mer än ett drygt halvår sedan Kujovic krönte säsongen med SM-guldet och en plats i landslagstruppen i playoff-mötena med Danmark.

Det var hans första bekantskap med landslaget.

På vinterturnén i Abu Dhabi kom debuten och första landslagsmålet, men det var inhoppet mot Turkiet och landslagssamlingen i mars som till slut övertygade förbundskaptenen Erik Hamrén om att Kujovic får tillbringa flera sommarveckor i Frankrike.

Beskedet lämnade Marcus Allbäck på onsdagsförmiddagen.

Spelat med Gustafsson

I samma veva fick IFK Norrköpings spelartrupp beskedet att Jens Gustafsson blir klubbens nye manager de kommande två och ett halvt åren. Redan den 1 juni tar han över efter Janne Andersson, landslagets nye förbundskapten när Hamrén kliver av efter EM.

– Jag blev faktiskt glad om jag ska vara ärlig. Jag har spelat med honom, under hans sista säsong i Falkenberg. Han var kapten och redan då en ledartyp.

– Det förvånar mig inte att han har blivit tränare.

TT: Vad har du för uppfattning om honom som tränare?

– Jag tror att han påminner ganska mycket om Janne. Och det är bra. Sedan har jag hört positiva saker om honom både från Halmstad och från AIK.

Hoppades hela tiden

Tillsammans med Oscar Lewicki och Patrik Carlgren var Kujovic en av de tre uttagna spelare som mötte medierna i pelarsalen på Norra Latin i Stockholm.

– Det är såklart en dröm sedan man var liten. Det ska bli jättekul. Jag hoppades hela tiden, trodde gjorde jag inte förrän jag fick samtalet från "Mackan". Det var mycket känslor och man blev förstås glad, men det tar nog lite tid innan det sjunker in.

Han tänker inte gå med mössan i hand och fullt ut acceptera rollen som fjärdealternativ bland de fyra anfallarna i truppen.

– Helt klart att jag vill spela, men jag vet att jag konkurrerar med bra spelare. Men jag är inte rädd för det. Jag har självförtroende och kommer att ta för mig, jag vet vad jag kan. Men jag vet min plats också och ska försöka bidra med så mycket energi som möjligt.

Hamrén om Kujovic:

– Han har gjort bra intryck på samlingarna, gjorde ett väldigt bra inhopp mot Turkiet. Jag ser honom som en joker med målgörandet och storleken. En egenskap jag gillar. Både huvudspelet och som target-spelare.

Läs också