Sport Sport-topp

Dubbla smällar mot Sverige inför OS

Handbollstjärnan Jonas Källman har valt att tacka nej till OS i Rio de Janeiro.Frågan är vad som nu händer med det svenska försvarsspelet.– Det är klart att det är ett stort avbräck för oss, säger förbundskaptenen Ola Lindgren, som dessutom tvingas konstatera att Viktor Östlund är borta från OS-spel.

Ett långt handbollsliv kostar på. Den höga belastningen med långa säsonger och många matcher har gjort att Jonas Källman stundom valt att avstå landslagsspel. Och nu står det klart att det inte blir något OS i sommar för vänstersexan.

"Det var ett oerhört tungt beslut att fatta, men min kropp säger tyvärr nej", säger han i ett pressmeddelande.

Källman hade stora ryggbesvär under EM i Polen i januari och bars ut på bår från OS-kvalet i Malmö i april efter att ha drabbats av en hjärnskakning. Det var också klart sedan tidigare att Källman inte skulle spela VM-kvalmatcherna mot Bosnien-Hercegovina i juni.

Tappar försvarsalternativ

– Han hintade om det här innan vi tog ut truppen till VM-kvalet men ville avvakta lite. Så berättade han det här för ett par dagar sedan, säger Ola Lindgren, som nu tvingas tänka om till trupputtagningen till OS som är tänkt att ske i mitten av juni.

De senaste åren har Jonas Källman framförallt dragit ett tungt lass som en ledargestalt i försvaret, både som så kallad "tvåa" (den andra positionen sett från kanten) och som spets längst fram i ett 5–1-försvar.

– Vi tappar möjligheten att använda honom i 5–1, där han är en av världens absolut bästa, säger Lindgren.

Fler skador

Till OS får bara 14 spelare plats i truppen. Vänsternian Viktor Östlund som varit Källmans naturlige ersättare i försvaret missar OS även han på grund av krånglande ljumskar. Och Philip Stenmalm, som till nästa säsong lämnar spanska La Rioja för danska Kolding, har en stressfraktur i foten.

– Stenmalm ska undersökas under VM-kvalet. Förhoppningsvis ska han vara tillgänglig till OS. Annars handlar det om de niometersspelare vi använt oss av; Lukas Nilsson, Jonathan Stenbäcken men även Jim Gottfridsson kan spela tvåa, säger Ola Lindgren.

34-årige Källman säger att han inte vet om OS-kvalmatchen mot Spanien den 10 april var hans sista i landslaget.

"Jag kan inte svara på om det var min sista landskamp, jag vill fortfarande hjälpa Sverige och svensk handboll så mycket jag kan och hoppas kunna göra det i framtiden. Om det sedan är som spelare eller som ledare, där jag kan dela med mig av mina erfarenheter, återstår att se", säger Källman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset