Sport

Dubbla världsrekord i svängig final

Lasja Talakhadze, Georgien, tappade ett världsrekord, men fick ett annat – och guld!
Lasja Talakhadze, Georgien, tappade ett världsrekord, men fick ett annat – och guld!

Georgiern Lasja Talakhadze satte nytt världsrekord och knep guldmedaljen i herrarnas tyngdlyftningsfinal i 105-kilosklassen, som blev dramatisk.

Helt oväntat hamnade Irans Behdad Salimikordasiabi utanför prispallen, trots ett världsrekord under finalen i ryck, med 216 kilo. Han trodde att han lyft 245 kilo i stöt. Domarna godkände hans andra lyft, medan juryn sedan bedömde det som ogiltigt då hans arm inte varit rak. Han misslyckades med tredje lyftet, och fick därmed inte ihop något totalresultat.

– Det är en konspiration. Våra fiender satt i juryn. Det är uppenbart att de tog (silver)medaljen från "Salimi". Juryn valdes för att det här skulle hända, säger Irans tränare Sajjad Anoushiravani, som antagligen menade en irakisk jurymedlem.

Tidigare under finalen slogs fler världsrekord. Salimikordasiabi, som ofta kallas "Salimi", hade världsrekordet i ryck inför tävlingen på 214 kilo, men fick se sig rejält utmanad av Lasja, som ryckte 215 kilo i sitt tredje försök.

Men rekordet blev inte särskilt långlivat, omkring en minut närmare bestämt, innan "Salimi" tog tillbaka det.

Nu var det dock Talakhadze som skrattade sist. Med en totalvikt på 473 kilo utklassade han silvermedaljören Gor Minasja från Armenien med 22 kilo. Även bronset gick till Georgien och Iraklij Turmanidze.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset