Sport Sport-topp

Dukat för svenskfest i Vasaloppet

Som vanligt är det så här det lär se ut vid starten av Vasaloppet. Arkivbild.
Som vanligt är det så här det lär se ut vid starten av Vasaloppet. Arkivbild.

De senaste åren har det varit tunt med svenska framgångar i Vasaloppet.Men nu kan det bli en stor svenskfest, både på dam- och herrsidan.– Jag känner mig redo, säger Daniel Richardsson.

Visserligen ställs den svenske skidprofilen Daniel Richardsson mot en armé av starka norska långloppsåkare. Men den senaste veckan är det allt fler i Mora som ser Daniel Richardsson som en stor segeraspirant.

Bland herrarna är det norrmännen Petter Eliassen och Tord Asle Gjerdalen som i vinter dominerat långloppscupen Ski Classics. Men tätt bakom dem har Richardsson tagit steg för steg i utvecklingen till att bli en långsloppsåkare av toppklass.

– Alla tidigare lopp i vinter har varit ett led i förberedelserna inför Vasaloppet. Nu är det dags för examen och jag känner mig redo. De sista veckornas träning har gått bra, säger Daniel Richardsson.

Hemlig tävlingsplan

Han vet att fjolårsvinnaren Petter Eliassen är tillräckligt stark för att ensam gå ifrån en tätklunga vid ett avgörande skede och att Tord Asle Gjerdalen alltid säljer sig dyrt. Dessutom finns deras landsman Johan Kjölstad som varit bra i vinter. Men det märks att Daniel Richardsson bubblar av självförtroende när han nu på morgonen står på startlinjen i Berga by utanför Sälen.

– Jag har gjort en tävlingsplan, som dock är hemlig, säger Richardsson innan han lättar lite på sekretessen:

– Det kommer att bli hårdkörning från start och någonstans längsmed banan kommer jag att gå fram för att ta initiativet. Det blir en offensiv satsning från mig. Det enda problemet mot den planen skulle vara ett snöfall.

Väderleksrapporten säger att eliten inte kommer att få problem med nysnö. Det är alltså dukat för den 1.91 långe Daniel Richardsson, med startnummer 179, som kommer att servas av 23 ledare i Team Exspirit.

Svensk storfavorit

I damklassen frågar sig många hur man ska kunna stoppa Britta Johansson Norgren, som varit överlägsen i långloppscupen och som genom sin tuffa satsning på att alltid staka på blanka skidor, har fått ett mentalt försprång.

Noterbart är att det är väldigt få norska damer som lyckats i årets långloppscup.

– I Norge finns många småväxta tjejer som fokuserat på att bli starka i traditionell åkning i kuperad terräng. Samtidigt har vi fått en snabb utveckling inom damernas långloppsåkning. Norskorna har inte hängt med ännu. Men de kommer även inom långloppen i framtiden, säger Britta Johansson Norgren, som siktar på sin första seger i Vasaloppet.

Jobbiga förutsättningar

Det är 15 800 anmälda till årets Vasalopp. De kommer att få en jobbig dag. Fredagens snöfall över Dalarna och mildare väder innebär att spåren inte håller för alla deltagarna. Arrangörerna har pistmaskiner som kommer att dra upp nya spår, som dock bara kommer att hålla för ett hundra tal åkare. En poäng är att dessa pistmaskiner numer åker mot åkarnas färdriktning.

– Det är både en mental fördel för åkarna eftersom fler ser att vi faktiskt jobbar med spåren. Dessutom minskar det risken för olyckor. Men det kommer att bli en jobbig dag för de flesta motionärerna eftersom vallningen också kan bli en utmaning, säger sportchefen Tommy Höglund.