Sport

Durmaz: "Den här matchen passar mig"

Jimmy Durmaz tycker att det är dags för honom från start mot Belgien.
Jimmy Durmaz tycker att det är dags för honom från start mot Belgien.

Köra på och hoppas på det bästa en gång till? Eller göra något som möjligen överraskar och förhoppningsvis fungerar?Du behöver inte fråga Jimmy Durmaz vad han tycker.– Nu vill jag verkligen starta, säger han.

Du vet vad du kan, men du får inte chansen att visa det. Du vet samtidigt vad de som står före dig i kön kan, men de visar det inte. Två meningar som sammanfattar knappa nio minuters snack med Durmaz, helt bänkad mot Irland på Stade de France och i nästan 80 minuter mot Italien i Toulouse.

Nu vill han agera, inte reagera.

Chansen? God, tror han själv. Och så här är det väl, inför onsdagens ödesmatch mot Belgien i Nice:

Det har varit mer floppa än "Foppa" hittills över den talangfulle men på tok för blyge Emil Forsberg och Sebastian Larsson ska nog vara glad över att han inte är det minsta intresserad av sociala medier och alla kommentarer där om hans bristande offensiva förmåga.

Inte lätt för Zlatan

Durmaz vill hjälpa Sverige. Lyckas han med det gagnar det även kompisen Zlatan Ibrahimovic. Så här långt är lagkaptenen på god väg att lägga ännu ett personligt knackigt mästerskap till misslyckandena i VM 2006 (skadebekymmer), EM 2008 (nya skadebekymmer) och ett hyggligt, men inte mycket mer EM 2012.

Vem du än pratar med av de för dagen utkommenderade spelarna till den så kallade mixade zonen på Stade Léo Lagrange i Saint-Nazaire, säger de så gott som samma sak. Ibrahimovic måste få bättre understöd av mittfältet, bättre bollar att jobba med. Annars händer inget.

Då står man där med noll (0) avslut på mål efter 180 minuter och resten av fotbollsvärlden undrar vad det är för gäng Sverige skickat till Frankrike.

Det där vill Durmaz ändra på. Han tror stenhårt på att han både kan och ska in från start på Allianz Riviera och bidra till den nödvändiga segern för att förlänga EM-vistelsen.

"Måste och ska vinna"

– Jag känner mig redo och är sugen på att spela. Den här matchen passar mig, med de kvalitéer jag har som spelare. Jag gillar att anfalla, fyller på och ligger rätt högt upp i banan. Med mig får man en mer offensiv kraft i en match vi måste och ska vinna, säger han.

TT: Vilken är din analys av varför anfallarna inte fått tillräckligt understöd? Är det på grund av taktiken? Motståndet? En kombination?

– Vi ligger för långt ned med laget. När vi får bollen är det för stora ytor mellan mittfältet och anfallarna. När vi väl kommer upp är det världsbackar vi möter och då är det svårt för anfallarna att hålla i bollen. När man jagar och springer så mycket är man trött när man får bollen. Det gäller att hålla i bollen, spela de enkla passen i stället för att slå en långboll och kämpa om den.

TT: Det gäller att våga?

– Exakt, men på rätt sätt, genom att hjälpa varandra bättre.

TT: Hur mycket pratar ni om det, spelare emellan?

– Man pratar alltid om olika lösningar.

Durmaz tycker att kritiken mot Ibrahimovic är orättvis.

– Han ska inte ta bollen och dribbla sig förbi tio man varje gång. Det handlar om att alla måste höja sig och hjälpa varandra för att få det anfallsspel vi haft i ett par matcher och som vi vet att vi kan ha. Fyller vi inte på där framme är det väldigt svårt vilka vi än spelar med.