Sport

Dustin Johnson tog revansch i US Open

Dustin Johnson med segerpokalen i US Open.
Dustin Johnson med segerpokalen i US Open.

I fjol klappade han ihop på det sista golfhålet.I år höll Dustin Johnson hela vägen i US Open.– Jag kunde inte vara mer nöjd, glad och stolt över mig själv, säger amerikanen.

För ett år sedan hade Johnson vunnit US Open om han satt fyrametersputten på det sista hålet. Men han missade birdieputten, sedan även parputten och fick i stället gratulera Jordan Spieth till segern.

– Jag är så glad, särskilt efter vad som hände i US Open i fjol på det 18:e hålet. Att komma tillbaka i år och lyckas är bitterljuvt, säger Johnson på presskonferensen.

– Att vinna en major, särskilt när man varit så nära tidigare, är en otrolig känsla. Det går inte att beskriva.

Shane Lowry, Irland, ledde med tre slag inför rundan men Johnson spelade strålande, gjorde några birdies, undvek bogeys och ledde plötsligt med tre slag inför det sista hålet.

När utslaget gick spikrakt ut på fairway var saken klar. Andraslaget limmade han sedan precis vid flaggan och kunde vandra upp mot green som vinnare.

Fick pliktslag

Ronderna 67-69-71-69 räckte till seger med tre slags marginal ned till Jim Furyk, Scott Piercy och Shane Lowry.

Inte ens ett pliktslag för att ha fått bollen i rullning på femmans green rubbade Johnsons väg mot segern.

– Inte ett dugg. Men jag ville ändå inte bli straffad, för jag tycker inte att jag gjorde något fel.

David Lingmerth var ende svensk som klarade kvalgränsen. Han svarade för det bästa resultatet av alla den sista dagen, 67 slag, och avancerade till tolfte plats. Det är hans personbästa i en majortävling.

– Jag spelade bra i dag. Egentligen har jag spelat rätt så bra tre av varven, det var bara i går eftermiddag som jag hade det lite jobbigt, säger Lingmerth, till Expressen, om lördagens 75-rond.

Oakmontbanan är väldigt svårspelad, med väldigt tjock ruff och rekordsnabba greener.

"Passar mig bättre"

Att gå tre under par under så tuffa förhållanden är han väldigt nöjd med.

– Jag gillar framför allt sådana här banor där mycket handlar om att sätta sig i spel, att träffa fairways, På den här typen av banor straffar det sig slå snett, och jag kanske inte missar så mycket från tee som de riktigt långtslående. På det sättet kanske de här banorna passar mig bättre, säger Lingmerth.

Förutom David Lingmerths topplacering blev tävlingen ett misslyckande för övriga fem svenskar som ställde upp.

Henrik Stenson tvingades ge upp med hals-/knäont, Peter Hanson blev diskad efter ha signerat ett felaktigt scorekort medan Alexander Norén, Mikael Lundberg och Sebastian Söderberg alla missade kvalgränsen.