Nyheter Världen

Duterte på presidentposten

Filippinernas nya president Rodrigo Duterte vid installeringsceremonin.
Filippinernas nya president Rodrigo Duterte vid installeringsceremonin.

Den auktoritära politikern Rodrigo Duterte har svurits in som Filippinernas 16:e president. Han lovade att landet nu ska föra ett obarmhärtigt och ihärdigt krig mot kriminalitet.

Rodrigo Duterte, i folkmun känd som "Bestraffaren", svor presidenteden inför en mindre publik i presidentpalatset i stället för en stor folksamling som tidigare presidenter har gjort.

– Ingen ledare, oavsett hur stark, kan lyckas med någonting av nationell vikt om han inte har stöd från och samarbete med folket som han har i uppgift att leda, sade han efter ceremonin.

Duterte planerar att återinföra dödsstraff, ge säkerhetsstyrkorna order om att skjuta för att döda vid attacker och ge dem belöningar för knarklangares kroppar. Han har också sagt att vanliga filippinier ska kunna döda misstänkta brottslingar och att fisken i Manillabukten kommer att bli fet av alla kroppar som han vill dumpa där.

Efter Dutertes uppmaningar har polisen börjat döda misstänkt kriminella och borgmästaren i landets näst största stad Cebu har börjat betala ut pengar till de poliser som dödar misstänkta knarklangare.

Anledningen till Dutertes valframgångar beror bland annat på hans image som en man av folket. Han föredrar att bära vanliga kläder, att äta med händerna och han bor i ett enkelt hus i staden Davao, där han tidigare var borgmästare.