Nyheter Ekonomi Världen

Dyr nota för franska översvämningar

Floden Seine som flyter genom Paris har nått sin högsta nivå på över 30 år.
Floden Seine som flyter genom Paris har nått sin högsta nivå på över 30 år.

Förstörda tågnät, översvämmade odlingar och stängda museer. Prislappen för översvämningarna i Frankrike kommer att bli stor.

Utbetalningar till personer som drabbats kan landa på 17 miljarder kronor, enligt franska försäkringsbolaget Maif.

– Jämfört med översvämningarna i sydöst i oktober 2015 (som hade kostat 5,6 miljarder kronor), uppskattar vi att kostnaden för de här översvämningarna kommer att vara tre gånger så stora, enbart för privatpersoner, säger chefen Pascal Demurger, till France Info.

Fler än 20 000 människor evakuerades under veckan från sina hem i framför allt Loiredalen och Parisområdet.

Enligt Guillaume Pepy, chef för det nationella tågbolaget SNCF, har vattnet orsakat "katastrofala" skador på tågnätet. Dessa kan kosta hundratals miljoner kronor att laga. Både jordbrukssektorn och turistindustrin har också fått ett hårt slag.

Under söndagen sjönk vattennivån i floden Seine, efter att ha nått 6,1 meter över den normala nivån under natten till lördagen. Två tunnelbanestationer och en tåglinje som löper längst med Seine är fortsatt stängda.

Louvren och Musée d'Orsay – två konstmuseer vid flodkanten – håller också stängt för tredje dagen i rad. Louvren är världens mest besökta museum och lockar i genomsnitt 15 000 besökare varje dag.

Francois Mori/AP/TT
En kvinna i centrala Longjumeau, söder om Paris. 20 000 personer har tvingats lämna sina hem efter en veckas översvämningar. Arkivbild.