Nyheter Världen

Eagle vill ta över – Corbyn vägrar

Angela Eagle vill ta över som ledare för Storbritanniens största oppositionsparti Labour. Arkivbild.
Angela Eagle vill ta över som ledare för Storbritanniens största oppositionsparti Labour. Arkivbild.

Angela Eagle vill ta över ledarskapet för Storbritanniens största oppositionsparti. Men den hårt ansatte Labourledaren Jeremy Corbyn klamrar sig envist fast.Corbyn pressas nu också med partifinansieringen som vapen.

"På måndag morgon kommer jag att tillkännage min kandidatur som ledare för Labour. Jag kommer att berätta om min vision för landet och vilken skillnad ett starkt Labourparti kan göra" säger Eagle i ett uttalande.

Efter att Storbritannien i en folkomröstning den 23 juni röstat om att gå ur EU har Labour kastats in i en ledarskapskris. Partiledaren, som kritiseras för att medvetet ha drivit en ljummen kampanj, har förlorat en förtroendeomröstning, men vägrar avgå.

Klamrar sig fast

Flera ledande Labour-politiker, däribland Eagle, har lämnat sina uppdrag som del av revolten. Den 55-åriga Eagle var näringsminister i Corbyns skuggregering. Hon var också viceminister i flera tidigare Labour-regeringar.

Men även efter Eagles utmaning fortsätter Corbyn att klamra sig fast vid sin post.

"Jeremy har åtagit sig att uppfylla alla sina ansvarsområden som demokratiskt vald ledare och kommer inte att svika de hundratusentals människor som valde honom för att få en annan riktning i Labour-partiet och en annan slags politik", skriver en av hans talesmän i ett uttalande.

Pressad av pengar

Men Corbyn pressas också från annat håll – med plånboksfrågor. Partiets vice ordförande Tom Watson är i öppet uppror mot Corbyn, och Watson uppger att samtalen mellan utvalda Labour-parlamentariker och fackföreningsrörelsen – som stöttar Labour ekonomiskt – har brutit samman.

– Efter att samtalen började har Jeremy öppet förklarat sin avsikt att fortsätta som ledare oavsett vad. Det innebär att det inte finns någon realistisk möjlighet att nå en kompromiss, säger Watson.

Frank Augstein /AP/TT
Labourledaren Jeremy Corbyn, i mitten, utmanas nu av Angela Eagle till höger. Till vänster står den biträdande labourledaren Tom Watson. som också är i i uppror mot Corbyn. Arkivbild från i början av juni, före folkomröstningen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset