Sport

Eckermann ser fram emot värre hinder

Henrik von Eckermann och hästen Giljandro van den Bosrand klarade alla hinder i världscupfinalens inledande tidshoppning.
Henrik von Eckermann och hästen Giljandro van den Bosrand klarade alla hinder i världscupfinalens inledande tidshoppning.

Henrik von Eckermann fick en bra start på världscupfinalen i Göteborg. Nu ser han fram emot två dagar med större hinder.Peder Fredricson blev tvåa i en internationell hoppning senare på kvällen.

Fransyskan Penelope Leprevost vann världscupens tidshoppning, med en tid som var drygt sex sekunder bättre än von Eckermanns på 13:e plats.

Tidshoppningen, där varje hundradels sekund är viktig, var den del av världscupfinalen som gjorde Henrik von Eckermann mest orolig i förväg.

Hans häst Giljandro van den Bosrand är inte så rutinerad ännu. Den hoppar högt, men tar långa galoppsprång mellan hindren och kan få det svårt på trånga banor inomhus.

Inte för krokigt

Men det gick bra i Scandinavium.

– Det var inte för mycket kringelikrokar, säger Henrik von Eckermann, som är ende svensk i världscupfinalen.

Han hade som mål att vara bland de 15 bästa av 36 startande, och klarade det med en 13:e plats. Placeringarna i finalens två första delar avgör vilka som får delta i finalrundorna på annandag påsk, och hur många felpoäng de får med sig.

– Hästen kunde inte hoppa bättre, säger von Eckermann efter fredagens runda.

– Kan jag få till ett par nollrundor till tror jag att det räcker rätt långt.

Svår bana väntar

Men på påskaftons kväll väntar en ny utmaning, med svårare hinder att ta sig över.

– Vi kommer att få se en helt annan bana. Banbyggaren har redan förvarnat om att det inte kommer att bli så många nollor, för han vill inte ha det.

Det är dock inget som skrämmer von Eckermann. Han har stort förtroende för Giljandros förmåga att hoppa.

– Hindren kan aldrig bli för stora, säger han.

– Men det är ingen vinnarhäst. Om tio felfria går till omhoppning på tid, då är vår chans liten.

Giljandro är inte svenskägd, och kan därför inte tävla för Sverige i OS. Detsamma gäller för von Eckermanns mest meriterade häst, Cantinero.

Fredricson tvåa

Senare på kvällen reds en annan internationell hoppning med ett bra startfält, även om cupfinalisterna inte red sina bästa hästar. Tre svenskar var bland elva felfria ryttare som gick till omhoppning.

Där startade österrikaren Max Kühner sist, och vann tävlingen felfritt med en tidsmarginal på 38 hundradelar av en sekund över de åtta hindren i omhoppningen. Andraplatsen delades av schweizaren Romain Duguet och det troliga svenska OS-ekipaget Peder Fredricson på H&M All-In.

Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask kom på fjärde plats, fyra hundradelar efter Fredricson.

Jonna Ekberg rev ett hinder i omhoppningen och slutade tia. Douglas Lindelöw missade omhoppningen med ett tidsfel.