Sport

Ed You tillbaka i vinnarcirkeln

Robert Bergh vann gulddivisionen med Ed You. Arkivbild.
Robert Bergh vann gulddivisionen med Ed You. Arkivbild.

2015 var ett mellanår för Ed You. Daniel och Henrik Sedins stjärnhäst startade sparsamt och tjänade blott 273 000 kronor.2016 började med en imponerande seger i Gulddivisionen på Gävletravet.– Ed You har nog aldrig känts bättre, sade tränaren och kusken Robert Bergh.

Sommaren 2013 köpte de travintresserade tvillingbröderna Henrik och Daniel Sedin Ed You från Olle Carlsson i Östersund. Efter ett bra debutår hos Robert Bergh med två V75-segrar i Silverdivisionen var det proppen ur 2014.

Seger i internationella storloppen Åbergs Memorial och Mastersfinalen gav närmare 4 miljoner kronor i prispengar.

Efter ett mellanår verkar Ed You vara tillbaka i fin form igen. Bergh berättade om fina träningsrundor inför debuten men var en aning orolig över ett långt tävlingsuppehåll. Dessutom var förstås On Track Piraten en tuff motståndare.

Var bara bäst

Men Ed You var bara bäst efter att ha körts till spets kort efter start.

– Det kändes bra hela vägen. Johnny (Takter) provade lite för spets men även On Track Piraten hade en tuff öppning så han var nog nöjd över att ligga lugn utvändigt om oss. Ed You var väl förberedd men man var ju inte helt säker på formen, den var klart bra och jag hoppas att han fortsätter att vara så här fin. Jag har inget direkt lopp inplanerat men vi siktar på Olympiatravet i vår, sade Bergh som skiftat hemmabana från Bergsåker i Sundsvall till Åby i Mölndal.

Storfavoriten On Track Piraten var utan chans att utmana om segern men fullföljde bra som tvåa efter en tung löpning.

Bra dag för Jens

Skellefteåkusken Jens Eriksson hade en av sina bästa tävlingsdagar. I V75-1 körde han in pappa Kjell-Oves häst, Usain Swing, till tredjeplatsen som gav 31 000 kronor.

Eriksson avslutade V75-omgången med klar seger bakom Sambucus PR. Förstapris 100 000 kronor.

– Det här kändes jäkligt bra, jublade han.

– Usain Swing går bra varje gång och fick maxutdelning som trea. Han har varit prisplacerad i tolv av sina 13 senaste starter på V75 och tagit två segrar, det är väldigt starkt. Sambucus PR hade tävlat bra i vinter och han värmde väldigt fint. Jag ville vara offensiv och tog mig ut i andraspår, utvändigt ledaren, efter ett varv. I sista sväng kändes han stark medan dom andra hästarna var trötta, kommenterade Eriksson.

För ägaren och tränaren Jan Hällgren var det första V75-segern.