Nöje Film

Eddie the eagle flyger igen

Taron Egerton spelar Eddie the eagle och Hugh Jackman spiller hans tränare i spelfilmen som går upp på svenska biografer den 1 april. Arkivbild.
Taron Egerton spelar Eddie the eagle och Hugh Jackman spiller hans tränare i spelfilmen som går upp på svenska biografer den 1 april. Arkivbild.

Minns ni Eddie the eagle? Det var engelsmannen som fick för sig att han skulle vara med i vinter-OS 1988, och satsade på att bli backhoppare. Nu är filmen om hans karriär här – med Taron Egerton som Michael "Eddie" Edwards och Hugh Jackman som hans tränare.

– Vi ville göra en hyllning till de människor som aldrig ger upp, säger Jackman när TT möter honom.

Michael Edwards var ingen bra backhoppare, men lyckades trots motstånd från Englands OS-kommitté bli kvalificerad till OS i Calgary. Han kom sist, men eftersom England inte har några andra backhoppare innehar han fortfarande det brittiska rekordet.

Drog in pengar

Efter Calgary ändrades reglerna så att ingen som Eddie skulle kunna kvalificera sig till kommande spel. Han försökte komma med både 1992 och 1996, men lyckades inte. Hemma i England var han under en tid megakändis, och tjänade mycket pengar på att framträda i olika sammanhang.

Hugh Jackman konstaterar att Michael Edwards var till stor hjälp under inspelningarna.

– Visst har vi tagit oss vissa artistiska friheter, men i det stora hela är detta den sanna berättelsen om hur Eddie tog sig till OS och om vad som hände där. Vi gick aldrig in på det som hände efteråt, vi ville göra en feelgood-komedi om en person som kämpade för det han trodde på och som lyckades uppnå sitt mål.

Hopkok av personer

Den tränare Hugh Jackman spelar i filmen är dock en påhittad karaktär.

– Han är, om man så vill, ett hopplock av ett 50-tal personer som Eddie träffade och som på något sätt hjälpte honom.

Taron Egerton, som senast sågs i spionkomedin "Kingsman" (en uppföljare kommer att spelas in nu under 2016), säger till TT, att hans skidkunskaper före inspelningen var noll.

– Jag kommer från Wales. Det är inte speciellt gott om höga berg för skidåkning där.

Jackman hade däremot en del erfarenhet av skidåkning.

– Jag kommer ju från Australien och jag har också haft möjlighet att träna lite på en del av de platser där jag spelat in film under åren.

Jackman får vi härnäst se i nästa "X-men"-film, som kommer i maj. Han ska under året också göra den sista filmen om den kloförsedde Wolverine. Det sägs att den kommer att bli så våldsam att den i USA blir barnförbjuden, det vill säga får en så kallad R-rating. Jackman ler.

– Vi får se. Jag gör mitt jobb, och sedan är det filmmakarna som bestämmer hur våldsamt det blir.

Kallestad, Gorm
Taron Egerton spelar huvudrollen som Eddie the eagle i filmen med samma namn. Arkivbild.
Jonathan Short
Hugh Jackman och Taron Egerton fick öva på skidåkningen inför inspelningen av "Eddie the eagle". Arkivbild.
Ursula Dueren
Den riktige "Eddie the eagle", Michael "Eddie" Edwards, poserar inför kamerorna före en visning av filmen i München. Arkivbild.