Sport

Edlund sköt Sandviken till semifinal

Erik Pettersson och Christoffer Edlund jublar.
Erik Pettersson och Christoffer Edlund jublar.

Sandviken har nått semifinal i SM-slutspelet för 22:a året i rad.Christoffer Edlund tänkte inte vara en del av att den skulle brytas.– Jag har varit nervös i två dagar, men samtidigt så är man otroligt fokuserad då. Och det märktes i dag, säger han efter 8–3-segern mot Hammarby i den avgörande kvartsfinalen.

Att Hammarby ens tvingade fram en femte och avgörande match var imponerande med tanke på den, förvisso vanliga, turbulens som funnits kring laget med svag ekonomi, usla träningsförhållanden och ett förvånande tränarbyte.

Väl på plats i Göransson Arena i Sandviken gjorde de sitt bästa för att dra ner på tempot, bygga kompakta defensiva väggar och helt enkelt trötta ut Sandviken.

Det fungerade inte.

Christoffer Edlund gjorde 1–0 ur ganska dålig vinkel redan i den sjätte minuten efter att Hammarby-målvakten Patrik Hedberg lämnat en sällsynt lucka vid första stolpen.

Lite nerv

Ted Haraldsson ökade på till 2–0 och när han även tryckte in 3–0 i början på den andra halvleken samtidigt som Hammarby egentligen inte skapade någonting började semifinalplatsen kännas klar.

Kalle Mårtensson reducerade, men så fick Christoffer Edlund komma runt på högerkanten två gånger om, sköt in 4–1 och 5–1 och avgjorde matchen.

– Det blev lite nerv när de gjorde 3–1, nästa mål blir ju otroligt viktigt då. Därför var det extra skönt att kunna få göra de där målen så fort, säger Christoffer Edlund, som totalt gjorde fyra mål (och missade ett friläge).

– Jag tycker vi gör en stabil match, även om vi har en dålig period i slutet av första halvleken. Men otroligt skönt att vi nått semifinal för 22:a gången i rad, det säger en hel del om den här föreningen. Och 22 år i rad är faktiskt sjukt, det får man ändå säga.

Kort uppdrag

För Hammarby är säsongen över och den hastigt inkallade tränaren – och före detta storspelaren – Stefan Erixons uppdrag är nu slut.

– Tråkigt att det är slut redan nu, vi kom inte upp på den nivå man måste göra i en sån här match. Vi släppte in några enkla mål och missade ett par frilägen, det har man inte heller råd med, säger Erixon.

TT: Du var inte sugen på att ta på dig skridskorna och hoppa in i andra halvlek?

– Nä. Även om det är lättare när man är på plan och man kan påverka. Anders (Östling) och jag tog det här uppdraget säsongen ut, och nu får vi se vad som händer. Det är alldeles för tidigt att tänka på framtiden. Vi får se hur det blir.

Bollnäs vann den femte och avgörande matchen mot Edsbyn med 5–2 efter två sena mål av Oskar Olsson vilket gör att semifinalerna spelas så här: Västerås–Sandviken och Villa-Lidköping–Bollnäs.