Sport

Edlund: "Vi var effektiva"

Med tre mål och en assist visade Christoffer Edlund vägen fram till Sveriges 6–3-seger mot Ryssland i bandy-VM.
Med tre mål och en assist visade Christoffer Edlund vägen fram till Sveriges 6–3-seger mot Ryssland i bandy-VM.

Bolltempo, delaktighet och en solid defensiv.Det var några av nycklarna som gav Sverige en 6–3-seger mot Ryssland i bandy-VM.– Vi hade en fantastisk defensiv och de skapade inte alls många chanser, sade tremålsskytten Christoffer Edlund.

Efter 9–1 mot Finland och 11–4 mot Kazakstan räknade Sverige med ett tuffare möte med hemmanationen Ryssland.

Så blev det inte.

Det blev knappt match av duellen mellan stornationerna i bandy-VM i Uljanovsk.

Sverige öppnade starkt, spelade med fart och finess och bjöd publiken på snygga spelmål och effektiva kombinationer på fasta situationer. En inledning som resulterade i fem mål på 28 minuter – Christoffer Edlund 3 och Erik Pettersson 2.

– Det är lite ovanligt att det blir så här, sade Edlund.

– Men vi gjorde en bra första halvlek. Vi spelade många spelare och hade bra fart på bollen och bra fart på skidskorna. Sedan var vi effektiva när vi fick chanserna.

Inte oroliga

Det var ett målövertag som behövdes i andra halvleken.

Ryssland, som inte alls verkade intresserat av att spela i första halvleken, satte full fart i andra. På åtta minuter skickades tre reduceringsbollar – Maxim Isjkeldin, Jevgenij Dergajev och Jevgenij Ivanusjkin – in bakom målvakten Andreas Bergwall.

– Oroliga hann vi inte bli. Det var mer att vi fick ett svar på att om man går ner sig något hack i bolltempo och i defensiven så är de oerhört bra, sade Edlund.

"Fantastisk bandy"

Rysslands forcering stagnerade först efter att Daniel Mossberg, framspelad av Christoffer Edlund, ökade på till 6–3 i 66:e minuten.

– Vi presterade en fantastisk bandy i första halvlek mot ett enormt bra lag. Vi hade solid defensiv och fantastisk offensiv. Vår första halvlek är bland det värre som jag har sett, det måste jag säga, sade förbundskapten Svenne Olsson.

– Sedan fick en olycklig start i andra där de gjorde två tidiga mål på oss. Vi gick ner oss lite, men sedan vred vi tillbaka matchen och hade bra koll på sista 20 minuterna.

Med Sveriges tredje raka tvåpoängare säkrades gruppsegern och därmed väntar Lettland i torsdagens kvartsfinal.

– Jag vet inte så mycket om dem men det är ett lag som vi ska slå. Det gäller att göra det proffsigt så att vi kan ha en skön ledig dag på fredag och komma laddade till helgen, sade Christoffer Edlund.