Nöje

Efter Bowies bortgång: "Den bästa"

David Bowie under en konsert i Oslo 2003. Arkivbild.
David Bowie under en konsert i Oslo 2003. Arkivbild.

Nyheten om artisten David Bowies död omgärdas av stor sorg, och på sociala medier flödar känslorna efter beskedet.

"Davids vänskap var ljuset i mitt liv. Jag har aldrig tidigare träffat en så briljant person. Han var den bästa."

Så twittrar den amerikanske rockartisten Iggy Pop, som lärde känna och började samarbeta med Bowie redan i början av 1970-talet, om sin vän efter dödsbeskedet.

En av många andra som omedelbart gav uttryck för sin sorg var Storbritanniens premiärminister David Cameron. På Twitter skriver han:

"Jag växte upp med att lyssna på och se popgeniet David Bowie. Han var en mästare på förnyelse, och träffade ständigt rätt. En enorm förlust."

Mick Jagger, som spelat in låten "Dancing in the street" ihop med Bowie, skriver:

"David var alltid en inspiration för mig och ett sant original. Han var underbart skamlös i sitt arbete. Vi hade så många bra stunder tillsammans. Han var min vän, jag kommer aldrig att glömma honom".

Ut i rymden

Nyheten om Bowies bortgång har nått ut i rymden. Den brittiska astronauten Tim Peake, som befinner sig på International Space Station (ISS), hyllar också stjärnan via Twitter.

"Ledsen att höra att David Bowie förlorat sin kamp mot cancern. Han musik inspirerade många."

"Begåvad, unik, genialisk". Så twittrar Madonna om Bowie, och skriver att han kom att förändra hennes liv. "Den första konsert jag någonsin såg i Detroit! RIP".

På Instagram hyllas Bowie också av Paul McCartney som skriver att hans musik "har spelat en stor roll i den brittiska musikhistorien".

Rapparen Kanye West beskriver Bowie som en av sina viktigaste inspirationskällor, medan Pharrell Williams kallar Bowie för "en sann innovatör". Artister som Regina Spektor, Jason Isbell, Billy Idol och Jessie Ware sällar sig till den växande skaran som hyllar den nu bortgångne artisten.

"Som en psykolog"

När TT når musikern Ebbot Lundberg, känd från Soundtrack of Our Lives, lyfter han fram David Bowies fantastiska sångröst och jämför hans betydelse med Beatles.

– Han har ju fungerat som en psykolog under hela ens uppväxt, så är det ju faktiskt, säger han.

Den mexikanska filmregissören Guillermo del Toro twittrar att Bowie "förändrade världen för evigt", och Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt uppmärksammar också bortgången och tackar artisten för all musik.

Den brittiske komikern Eddie Izzard skriver att varenda radiostation bara borde spela Bowies musik i dag: "Världen är skyldig honom det".

Fick utegångsförbud

På Facebook berättar Madonna om hur hon, i smyg, gick på sin första konsert någonsin. Hon såg Bowie på Cobo Arena i Detroit och fick sedan utegångsförbud resten av sommaren.

"Jag hade redan många av hans skivor och var så inspirerad av hur han lekte med könsuppfattning. Var både maskulin och feminin. Rolig och seriös. Finurlig och vis. Hans texter var ironiskt vitsiga och mystiska", skriver hon och fortsätter:

"Hans musik var alltid så inspirerande men att se honom live skickade iväg mig på en resa som jag hoppas aldrig ska ta slut".