Nyheter Toppnyheter

Efter jordskalvet i Ecuador: Över 230 döda

Över 230 människor har omkommit i ett ovanligt kraftigt jordskalv som skakat Ecuador. Myndigheter varnar för att dödssiffran kan stiga i takt med att räddningsarbetare söker igenom raserade byggnader. Ett fängelse ska också ha rasat i skalvet och ett okänt antal intagna ska vara på flykt.

– Det finns byar som är totalförstörda, säger Gabriel Alcívar, borgmästare i staden Pedernales, som ligger i den hårt drabbade kustprovinsen Manabi.

Undantagstillstånd har utlysts i sex provinser efter skalvet, som med magnituden 7,8 är det kraftigaste på årtionden.

– Det finns människor som sitter fast på olika platser och vi börjar nu räddningsinsatserna, sade vicepresident Jorge Glas innan han reste till de hårdast drabbade kustområdena på söndagsmorgonen (lokal tid).

Fängelseintagna flydde

Ecuadors president Rafael Correa meddelade via sitt Twitterkonto under eftermiddagen att dödssiffran stigit kraftigt under dagen. Antalet bekräftat omkomna steg från 77 till 233 och antalet skadade räknas i hundratals. Det rör sig om flera hundra men informationen är knapphändig eftersom flera områden är avskurna från omvärlden.

Senare bekräftade landets inrikesminister José Serrano i en intervju med nyhetstjänsten BNOnews att ett stort antal intagna lyckats fly från fängelset El Rodeo i Portoviejo sedan delar av fängelsebyggnaden skadats i skalvet.

Skalvet skakade huvudstaden Quito ordentligt, delar av staden blev strömlös och människor flydde i panik ut på gatorna i rädsla för potentiella efterskalv.

– Det var det största och starkaste jordskalv jag har känt i hela mitt liv. Det varade en lång stund, och jag kände mig yr, kunde inte gå, berättar 60-åriga Maria Torres i Quito.

Tsunamivarning

Strax efter skalvet utfärdades en tsunamivarning, som senare drogs tillbaka, men regeringen uppmanar människor i kustområden att lämna sina hem.

– De flesta människor är ute på gatorna, med ryggsäckarna packade, för att ge sig upp på högre höjder. Gatorna är spruckna. Strömmen har gått och telefonerna fungerar inte, säger Ramón Solorzano i kuststaden Manta, till Reuters.

President Rafael Correa har avbrutit ett besök i Vatikanen i Italien efter skalvet.

– Det här är en väldigt smärtsam prövning. Jag ber nationen att hålla sig lugn och enad, sade Correa enligt BBC.

Enligt UD:s presstjänst ska det befinna sig ett hundratal svenskar i hela Ecuador. Det finns inga uppgifter om att någon svensk skadats eller saknas.

Dolores Ochoa/AP/TT
Räddningsarbetare drar fram överlevare från ett kollapsat hus i kuststaden Pedernales.
Dolores Ochoa/AP/TT
Människor rör sig utanför ett skadat hus i Pedernales.
TT
Skalvets epicentrum låg bara 28 kilometer från kuststaden Muisne.