Nöje Musik

Efterlängtad Hellström släpper nytt

Håkan Hellström gör sig redo för att spela i New York och på Ullevi med släppet av ep:n "1974". Arkivbild.
Håkan Hellström gör sig redo för att spela i New York och på Ullevi med släppet av ep:n "1974". Arkivbild.

På fredag släpper Håkan Hellström sin nya ep "1974". Samma dag ställer han sig på scen för att göra sin första spelning i New York. Men kritiska röster antyder att Sveriges största artist fått storhetsvansinne.

Håkan Hellström har uppnått en punkt i sin karriär där minsta livstecken från honom omedelbart hamnar under lupp. När hans musikaliske vapendragare Björn Olsson för snart en månad sedan yppade att musiken på "1974" låter "mindre indie och mer Abba" tog det fyr på landets nöjesredaktioner. Det var nämligen den första (någorlunda) konkreta informationen om Hellströms musik sedan i höstas.

"Din tid kommer", den första singeln från "1974", möttes med höga betyg i Aftonbladet, Expressen och Göteborgs-Posten, men den följdes också av kritik från ett nytt håll: från tidigare lojala Hellströmanhängare i samma skrå.

"Håkan gör ingen hemlighet av att låten är skriven direkt för hans nya scen. De enorma arenorna. Men där folkfesten går in, där går autenticiteten ut", skriver musikjournalisten Annah Björk på sin blogg.

"Nu märker jag att Håkan är på väg bort", skriver Aftonbladets Fredrik Virtanen.

Ingen Sverigeturné

Släppet av "1974" sammanfaller med att Håkan Hellström gör två spelningar på Gramercy Theatre i New York. Det blir hans första uppträdanden någonsin i ett land där han är helt okänd och där hans annalkande ankomst inte uppmärksammats i lokala medier.

De enda övriga planerade spelningarna i år blir de två jättekonserterna på Ullevi i juni. Tiden då han kuskade landet runt för att komma nära sin publik verkar, åtminstone för stunden, vara över.

I dag stavas närhet i stället Facebook – videon till "Din tid kommer" hade exklusiv premiär på det sociala nätverket.

– Håkan har en väldigt nära relation till sina fans och kan direkt kommunicera via sin Facebooksida med dem, säger Joel Borg på skivbolaget Woah Dad till Resumé.

"Extremt intresse"

Intresset för Håkan Hellström är alltjämt enormt. Ullevispelningarna är sedan länge slutsålda och skivhandlarna gör sig redo för det stundande släppet av "1974" – som kommer att finnas i sju olika utgåvor.

– Vi har nog inte varit med om en sådan mängd utgåvor tidigare. Det finns ett extremt stort intresse och för oss är det här ett jättestort släpp, säger Anders Iwers på Bengans skivbutik i Göteborg till TT.

– Det här med att man inte kan bli profet i sin egen hemstad stämmer verkligen inte in på Håkan.

Björn Larsson Rosvall/TT
"Det här med att man inte kan bli profet i sin egen hemstad stämmer verkligen inte in på Håkan", säger Anders Iwers på Bengans skivbutik i Göteborg. Arkivbild.
Björn Larsson Rosvall/TT
Låtarna från Håkan Hellströms ep "1974" har mötts med höga betyg, men Hellström har också fått kritik för ett uttryck som verkar anpassat för de stora arenorna. Arkivbild.
Claudio Bresciani/TT
Håkan Hellström på scen i begynnelsen av sin solokarriär, på Cirkus i Stockholm 2001. Arkivbild.
Adam Ihse/TT
Håkan Hellströms konserter i New York och på Ullevi är sedan länge slutsålda. Arkivbild.