Nöje Film

"Efterskalv" utsågs till bästa film

"Efterskalv" vann en Guldbagge för bästa film. Producenterna Madeleine Ekman och Mariusz Wlodarski samt regissören Magnus von Horn tog emot priset.
"Efterskalv" vann en Guldbagge för bästa film. Producenterna Madeleine Ekman och Mariusz Wlodarski samt regissören Magnus von Horn tog emot priset.

Det blev de smala filmernas fest vid årets Guldbaggegala – där "Efterskalv" utsågs till bästa film. "Tjuvheder" och "Flocken" kammade hem fler guldbaggar än "En man som heter Ove", som däremot vann biopublikens hjärtan.

Årets Guldbaggegala blev en guldkantad tillställning för regissören Magnus von Horn – först prisades han för bästa regi, därefter utsågs hans "Efterskalv" till bästa film.

– Det känns jättebra. Det här känns som målsnöret, jag är färdig med den här filmen, säger von Horn till TT, och berömmer Ulrik Munthers insats i filmen.

När regissören Ruben Östlund läste upp filmen som vinnare utbröt stort jubel på Cirkus i Stockholm.

– Min mamma har alltid sagt att det är få förunnat att jobba med det man älskar, och nu står vi här. Jag skrev inget tal för vi trodde att "Ove" skulle få baggen, tackade filmens producent Madeleine Ekman och skrattade.

"Det gick en propp"

Peter Grönlund "Tjuvheder" var, tillsammans med "En man som heter Ove", en av de stora favoriterna inför galan med sex nomineringar. Under kvällen kammade den hem fem statyetter, däribland Peter Grönlund för bästa manus och Malin Levanon för bästa kvinnliga huvudroll.

I sitt tacktal skrek hon rakt ut av glädje, men samlade sig sedan och tackade sin familj.

– Det gick en propp tror jag. Jag är så stolt och glad för filmen, säger Malin Levanon till TT och skrattar.

"Ove" vann publiken

Det hade gått mer än två decennier sedan Rolf Lassgård senast mottog en Guldbagge. Då var det för sin insats i "Min store tjocke far" – denna gång för bästa manliga huvudroll i "En man som heter Ove".

– Jag ville verkligen ha den här Guldbaggen, det blir ett sätt för mig att minnas Ove. Jag tror att publiken har saknat den här typen av film och jag är tacksam över att ha fått göra den här rollen, säger Rolf Lassgård till TT.

Förutom Lassgårds pris vann "En man som heter Ove" en statyett för bästa smink och mask (Eva von Bahr och Love Larson) och Biopublikens pris som, till skillnad från de andra priserna, röstas fram av publiken.

– Att vinna det enda mätbara priset är den bästa vinsten. Ett enormt stort tack till en av våra mest begåvade manusförfattare och regissörer, Hannes Holm, hälsade filmens producent Annica Bellander till Holm, som inte närvarade vid galan.

"Flocken" prisad

Även Beata Gårdelers film "Flocken" hade en bra kväll. Den prisades i kategorierna bästa kvinnliga biroll (Eva Melander), bästa foto (Gösta Reiland) och bästa originalmusik (Lisa Holmqvist).

Sedan Guldbaggegalan 2001 har personer inom svensk film tilldelats hederspris för lång och trogen tjänst i branschen. I år hyllades skådespelaren Birgitta Andersson ("Jönssonligan"-filmerna) med en stående ovation och fick ett tal från Gösta Ekman.

– Det finns väl några som inte har fått några sådana här? Håll ut, ni får det när ni blir gamla, sade hon till publikens glädje.

Visade långfingret

På sociala medier snackades det dock mest om något annat än prisvinnarna – nämligen ett långfinger.

Det var när Gösta Reiland, som fick pris för bästa foto, var på väg upp för att ta emot sitt pris som regissören Lisa Aschan sträckte upp sitt långfinger mot scenen. Linda Wassberg, som filmade Aschans "Det vita folket", var också nominerad i kategorin.

Jessica Gow/TT
Eva Melander tilldelades priset bästa kvinnliga biroll för rollen som Susanne i "Flocken" vid Guldbaggegalan.
Jessica Gow/TT
Gösta Reiland tilldelades priset bästa foto ("Flocken") vid Guldbaggegalan.
Jonas Ekströmer/TT
Peter Grönlund vann en Guldbagge för bästa manuskript ("Tjuvheder") vid Guldbaggegalan.
Jessica Gow/TT
Rolf Lassgård tilldelades en Guldbagge för bästa manliga huvudroll vid Guldbaggegalan.
Jonas Ekströmer/TT
Årets Guldbaggegala blev en guldkantad kväll för regissören Magnus von Horn. Först prisades han med en Guldbagge för bästa regi, därefter utsågs hans "Efterskalv" till bästa film.