Nyheter Toppnyheter

Egyptair-planets svarta låda funnen

Egyptisk militär söker vrakdelar i Medelhavet. Arkivbild.
Egyptisk militär söker vrakdelar i Medelhavet. Arkivbild.

Franska utredare bekräftar att en av de svarta lådorna från det störtade Egyptair-flyget har lokaliserats.

Ett franskt örlogsfartyg på Medelhavet fångade under onsdagen upp signaler från en av det störtade Egyptair-planets svarta lådor. Inom en vecka ska ytterligare ett fartyg vara på plats, utrustat med robotar som kan gå ner till havsbotten och bärga utrustningen.

Färdskrivarna har tillräcklig batteritid för att avge signal under cirka 30 dagar från kraschen. De innehåller bland annat information om flygplanets position och hastighet, liksom en ljudupptagning från cockpit.

Förhoppningen är att lådorna ska kunna ge en förklaring till varför planet kraschade.

Flygplanet störtade i havet med 66 personer ombord den 19 maj på väg från Paris till Kairo. En del vrakdelar har hittats liksom passagerares tillhörigheter. Inga överlevande har dock återfunnits.

Utredare har sagt att det är för tidigt att avgöra vad som kan ha orsakat katastrofen, men de har inte uteslutit ett terrorangrepp.

Om det går att bärga de svarta lådorna ska de föras till Egypten, uppger en tjänsteman på landets flygmyndighet för CNN. Det är ett standardförfarande och skedde med färdskrivarna som hittades efter att ett ryskt passagerarplan störtade på Sinaihalvön i fjol höst. Samtliga 224 ombordvarande dog, och utredarna kom fram till att kraschen antagligen orsakats av en bomb.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset