Sport Sport-topp

Ekdal: 100 procent chans till EM-spel

Blir det något spel i EM för Albin Ekdal?Enligt honom själv är möjligheten stor.– För mig är det 100 procent chans. Det känns bättre varje dag, sen hur det ser ut med blod och ben och sådant där om en vecka, det vet jag inte. Men jag är inställd på att åka, säger han.

Den märkliga nattklubbsskadan innebar sex dagar på sjukhus och en osäkerhet om det ska bli något EM-spel eller inte.

Nu är han på plats i Stockholm och landslagssamlingen.

– Måste tacka Erik Hamrén att jag får chansen att komma hit. Nu ska jag försöka ta den så jag kommer med i truppen. Jag hoppas att jag och Erik och hela teamet inser att det ser bra ut. Att det är så pass bra att jag kan delta, säger han.

Nära lungan

Såret på ryggen är ungefär 20 cm långt och 5 centimeter djupt, men stygnen är nu borta och han är tillbaka i träning.

– Det var nära lungan, men den klarade sig. Jag har ett stort sår och tappade mycket blod. Man kan inte chocka kroppen med 100 procent träning direkt, har fortfarande lite ont. Svårt att vara glad efter en sådan skada. man kan alltid säga att det kunde vara värre, men visst. Det kunde varit mycket bättre också. Jag hade väl tur i oturen, även om det är svårt att tänka så.

"Shit happens"

Vad var det egentligen som hände där på nattklubben?

En serie av olyckliga omständigheter, enligt Ekdal själv.

– Jag snubblade, trillade bakåt, skulle ta emot mig med högerarmen så jag vred kroppen åt höger. Då kom en vass bordsskiva och "cuttade" mig på högersidan. Det var mycket folk, och det var en låg soffgrupp utan ryggstöd. Shit happens, liksom. Det gjorde lite ont, och blödde lite. Men jag fattade inte förrän dagen efteråt att det var allvarligt.

Det är ännu en bit kvar till han kan vara med i den kollektiva träningen igen.

Men chansen är stor att det sker snart.

– Nu kan jag springa och "gymma". För två veckor sedan kunde jag knappt lyfta ett finger. Nu kan jag göra ganska mycket. I dag har jag sprungit intervaller och tränat rätt hårt på gymmet. Jag är inställd på att åka till EM.

Landslagets sjukgymnast Rickard Dahan om läget för Ekdal:

– Där har vi en plan, vi utgår helt enkelt från nuläget som är en rehabfas – och så vill man trappa upp det i en dräglig takt. Man utgår från när man vill ha honom i fullt spel och så får man räkna baklänges. Då behöver vi x antal dagar för att han ska vara i full träning – och hur träningen upp tills dess ska se ut.

Dahan menar dock att det inte handlar om att bestämma ett exakt datum för Ekdals comeback på planen.

– Vi stegrar det naturligtvis så snabbt vi kan, men utifrån hans bästa så att vi ser att han är så redo som möjligt. Inte bara skadan som sådan, utan hela kroppen.